Leveler
Professioneel pistonmachine-accessoire: De Leveler

De Engelse term Leveler betekent zoiets als “gelijkmaker” of “verdeler”. Andere benamingen voor de Leveler zijn “pre-tamper” of “equalizer”. En precies dat is het doel van een Leveler: het gelijkmatig verdelen van het koffiemaalsel nog vóór het aandrukken met de tamper. In video’s over de bereiding met een pistonmachine komen doorgaans drie thema’s aan bod: het aandrukken, het maalgoed en de afklopbak. De Leveler wordt minder vaak genoemd, vooral omdat hij niet per se nodig is om goede espresso te maken. Toch vereenvoudigt en perfectioneert hij het oppervlak van het koffiemaalsel aanzienlijk voor het aandrukken en is daarom een accessoire dat veel koffieprofessionals en barista’s waarderen en aanbevelen.
Levelen en aandrukken – zo wordt het koffiemaalsel perfect
Of het nu in de horeca is of thuis: de hoeveelheid en de maalgraad van je koffie kunnen perfect zijn, maar toch kan de espresso niet optimaal geëxtraheerd worden. Want zoals je weet, is er tussen de koffiemolen, het koffiemaalsel en de espresso nog een belangrijke, misschien wel de belangrijkste stap: het juiste aandrukken van het koffiemaalsel. Met een Leveler verbeter je de gelijkmatigheid van het koffiemaalsel aanzienlijk, waardoor ook het aandrukken beter lukt en je de kans op ongewenst channeling, dus het risico dat het water de makkelijkste weg door de koffie zoekt en niet alle smaken worden geëxtraheerd, vermindert.
Precies levelen zonder channeling

Hoe lukt het nu precies om met een Leveler een homogeen maalgoed in de filterdrager te krijgen en zo het channeling-effect te voorkomen? Bij een ideaal geëxtraheerde espresso stroomt het water gelijkmatig door het koffiemaalsel, mits het koffiemaalsel gelijkmatig verdeeld en stevig aangedrukt is. Is dat niet het geval, gebeurt precies waar barista’s voor waarschuwen: channeling. Channeling betekent simpelweg dat water altijd de makkelijkste weg door de koffie kiest. Oftewel: het vindt zijn weg door kanalen in het koffiemaalsel, bijvoorbeeld langs de rand of door andere oneffen en losse plekken. Daardoor komen er veel minder aroma’s uit de koffieboon vrij. Vandaar ook de term “channel” (kanalen). Dat gaat natuurlijk ten koste van de smaak van je drankje. Een espresso die niet smaakt, weinig body heeft en vlak of flauw is, is vaak het gevolg. Door het juiste gebruik van een koffieverdeler wordt de kans op channeling aanzienlijk kleiner.
Zo werkt levelen:
- 1. Maal je koffiebonen zoals gebruikelijk direct in het filter van je filterdrager. Er ontstaat een bergje koffiemaalsel dat nog niet platgedrukt of gelijkmatig verdeeld is. Tik daarom lichtjes met je hand tegen de filterdrager zodat het koffiemaalsel wat compacter wordt. Strijk vervolgens met je vlakke hand of een vinger over het koffiemaalsel in de filterdrager en maak het glad.

- 2. In de tweede stap gebruik je de Leveler, die het koffiemaalseloppervlak perfect verdeelt: zet de koffieverdeler op de filterdrager en draai hem 1-2 keer met de klok mee. De vleugels of randen aan de onderzijde van de Leveler verdelen het koffiemaalsel optimaal en zorgen ervoor dat vooral de kanalen in het binnenste van het maalgoed worden opgevuld en gelijkmatig verdeeld. Zo bereik je een homogeen resultaat en voorkom je het channeling-effect. Ook handig: Levelers kunnen qua hoogte precies worden ingesteld op de gewenste hoeveelheid koffie. Of je nu een enkele espresso (ongeveer 9 g koffiemaalsel) in een enkelvoudig filter of een dubbele espresso (ongeveer 18 g koffiemaalsel) in een dubbel filter wilt maken, met een Leveler kun je elke hoeveelheid koffiemaalsel optimaal verdelen.
- 3. Onze tip: Let bij het kopen van een Leveler goed op de compatibiliteit met jouw filterdrager en filters, want die verschillen per fabrikant. Controleer daarom altijd de exacte maten van je filterdrager om de juiste Leveler te vinden.
Leveler vs. Tamper – wat zijn de verschillen?

Het aandrukken met een tamper is misschien wel de belangrijkste stap bij het maken van espresso. Daarbij wordt het koffiemaalsel met de hand in de filterdrager aangedrukt. De tamper bestaat meestal uit roestvrij staal en een bodemplaat. Om het koffiemaalsel zo gelijkmatig mogelijk aan te drukken, geldt: hoe zwaarder de tamper, hoe beter. Belangrijk is dus dat het koffiemaalsel gelijkmatig verdeeld is, niet scheef of aan één kant steviger aangedrukt dan aan de andere. Om deze gelijkmatigheid van het koffiemaalsel al vóór het aandrukken te perfectioneren, is de Leveler of pre-tamper ontwikkeld. Een uiterst precies en innovatief accessoire om je espresso-routine te optimaliseren voor maximale aromaontwikkeling.
Precisie-Levelers in de roastmarket shop ontdekken
Wil je je barista-skills verder ontwikkelen en ben je nog op zoek naar de juiste accessoires? Perfect, neem dan gerust een kijkje in het uitgebreide assortiment van de roastmarket shop. Hier vind je naast heerlijke koffiebonen ook het juiste accessoire, zoals precieze Levelers. Je zult snel merken dat het de moeite waard is om te investeren in hoogwaardig en duurzaam gereedschap. Ontdek bij ons alles wat je nodig hebt voor de perfecte bereiding met je pistonmachine. We wensen je veel plezier met rondkijken en het genieten van een heerlijke espresso!