Onderwerpen rond koffie rond Arabica koffie
Arabica koffie
De Arabica-boon is een van de twee gangbare koffiebonen waarvan koffie uiteindelijk wordt gemaakt. Deze boon wordt gekenmerkt door zijn heerlijke aroma, heerlijke smaak en onvergelijkbare aroma en is de boon voor kenners. Hier vind je alle koffiesoorten op basis van de Arabica boon
Filteren op:
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
- De smaak: Fruitig, Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Tamelijk sterk
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Mild
Medium
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Kleine
Wat maakt arabica koffie zo speciaal?
Koffie is nog steeds erg populair bij Nederlanders als hun favoriete warme drank. Bijna geen enkele andere drank wordt zo vaak gedronken. Wanneer consumenten gevraagd wordt naar de voordelen van koffie, denken ze vaak meteen aan het heerlijke aroma, het gevoel van verwenning en natuurlijk de onvergelijkbare smaak van een heerlijk kopjearabica koffie. Wil je deze warme drank zelf proeven? Perfect! Wij vertellen je waar je op moet letten als je arabica koffie wilt kopen!
Koffie: een overzicht van koffiesoorten
Twee variëteiten hebben zich de afgelopen eeuwen gevestigd op de wereldwijde koffiemarkt en zijn goed voor ongeveer 99% van de wereldwijde koffiehandel. Naast de sterke en volle robusta koffie, die vooral populair is espresso vanwege zijn intense smaak, is er ook arabica koffie die een elegantere, meer genuanceerde en evenwichtige smaak heeft. Arabica koffie is goed voor ongeveer 60 procent van de wereldwijde handel. Niet zelden worden Arabica bonen gemengd met Robusta bonen in een verhouding van 80:20 zodat het eindproduct de voordelen van zowel arabica als robusta koffie heeft, evenals de smaak van robusta koffie. Robusta koffie schittert naast een intense en volle smaak ook met een gebalanceerd en genuanceerd aroma. Beide koffiesoorten zijn afkomstig van een andere koffieplant. Arabica koffie wordt ook wel bergkoffie of Java koffie genoemd en groeit, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk in de hooglanden. Oorspronkelijk komt de koffieplant uit het zuidwesten van Äthiopia. Van daaruit heeft het zich in de loop der tijd naar tropische en subtropische gebieden over de hele wereld verspreid. Tegenwoordig komen de meeste koffiebonen uit Zuid-Amerika Südamerika waar Arabica koffie aan het begin van de 19e eeuw via de zee werd geïntroduceerd en zijn triomftocht begon. Sindsdien hebben Colombia en Brazilië zich gevestigd als de grootste producenten van Arabica bonen per jaar.
Arabica koffie: oogsten, verwerken en drogen
De basis voor hoogwaardige Arabica koffie zijn volledig rijpe koffiebessen die worden geoogst in de primaire oogsttijd tussen september en december. De tweede oogst vindt plaats tussen april en juni. Koffiebonen van topkwaliteit worden met de hand geoogst. De koffieboeren hebben een getraind oog en plukken de bessen alleen als ze perfect rijp zijn. Rijpheidsgraad. Voor goedkopere koffiesoorten wordt de optimale oogsttijd afgewacht en dan wordt de hele plantage mechanisch geoogst door alle koffiebessen met de strippingmethode van de takken van de planten te halen. Hoewel dit tijd bespaart, is de kwaliteit van de bonen dan ook minder, omdat slechts enkele koffiebessen volledig rijp zijn en andere niet. Omdat koffiebessen maar een paar uur kunnen worden bewaard, moeten ze onmiddellijk na de oogst worden verwerkt. Na een sorteerproces worden de koffiebessen in een pers ontdaan van hun buitenste schil en pulp. Wat overblijft zijn de waardevolle koffiebonen, waaruit later Arabica koffie wordt geëxtraheerd. De Arabica koffiebonen worden vervolgens minstens 20 uur in een watertank geplaatst. Het vocht verwijdert de resterende pulp en de slijmerige pectinelaag. Na deze stap zijn de hoogwaardige Arabica bonen alleen nog bedekt met hun geelachtige perkamenthuid. De nog vochtige bonen worden dan gelijkmatig uitgespreid op grote, vlakke oppervlaktes en ongeveer acht tot tien dagen gedroogd. In de middaghitte en tijdens de koele nacht worden de Arabica bonen bedekt. Aan het einde van het droogproces hebben de koffiebonen nog een restvochtgehalte van ongeveer 11,5 procent. Omdat de perkamenthuid de natuurlijke bescherming voor de bonen vormt, wordt deze vlak voor verzending naar Europa pas verwijderd.
Röstmethoden Arabicabohnen
Koffie is een natuurproduct wat betekent dat de perfecte branding bij elk brandproces iets verschilt. De traditionele brandmethode is met eenzachte trommelbrander waarbij de Arabica bonen uit het land van herkomst, die nog relatief neutraal van smaak zijn, in de trommel worden geplaatst en vervolgens worden gebrand door de trommel rond te draaien onder invloed van warmte. De doorslaggevende factoren voor het perfect branden van Arabica koffiebonen zijn een vaste brandtemperatuur, die constant wordt gehouden tijdens het hele brandproces, en een ideale brandtijd. Afhankelijk van de samenstelling van deze twee componenten krijgen de Arabica koffiebonen tijdens het branden geleidelijk en tot een bepaald punt hun aroma. De uitdaging is om dit punt precies te bereiken. Net zoals de bonen aan het begin van het brandproces meer smaak krijgen, verliezen ze weer smaak zodra dit punt is bereikt. Om het exacte punt te bepalen, kan de koffiebrander een kleine hoeveelheid Arabica bonen uit de trommel halen om de voortgang van het brandproces controleren.
Bereiding van Arabica koffie
De bereiding van perfecte Arabica koffie is een wetenschap op zich en is ook sterk afhankelijk van de voorkeuren van de consument. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste koffieboon. Er zijn veel verschillende smaken op de markt die worden beïnvloed door verschillende brandprocessen, temperaturen en looptijden en die ook worden verrijkt door de creativiteit van de branders. De melange van bonen beïnvloedt ook de uiteindelijke smaak van het eindproduct. Dit maakt het niet altijd gemakkelijk om de juiste Arabica koffie te kopen. Perfecte Arabica moet onmiddellijk voor consumptie worden gemalen met een koffiemolen omdat er dan meer smaakcomponenten aanwezig zijn en de koffie gewoon beter smaakt. Als je van sterke koffie houdt, raden we een pistonmachine aan. Bij deze machines wordt het kokende water onder hoge druk door de gemalen koffie geperst, wat resulteert in een intense en volle koffiesmaak. Soortgelijke machines zijn kleine espressomachines waarbij het koffiepoeder in een tussenniveau wordt gegoten en water in het onderste niveau. De pot wordt dan op het fornuis geplaatst en verwarmd totdat het kokende water uiteindelijk van onderaf door de met koffie gevulde zeef duwt. Als je weinig tijd hebt maar jezelf toch wilt trakteren op een heerlijk kopje koffie op het werk, is een capsuleerapparaat een goede keuze. De beste Arabica koffie met één druk op de knop en minimale inspanning - iets wat andere machines niet kunnen zeggen. Deze koffiezetapparaten zijn ideaal voor gebruik op kantoor. Ook populair zijn volautomatische koffiemachines, die verschillende koffiesoorten kunnen produceren en dus inspelen op de smaak van alle werknemers.
Bewaren van arabica bonen
Net als wijn heeft Arabica koffie ongeveer duizend smaakcomponenten. Om ervoor te zorgen dat deze niet verloren gaan, moet de koffie met bijzondere zorg worden verpakt en opgeslagen. Het bewaren van hele bonen heeft over het algemeen de voorkeur boven het bewaren van gemalen koffie. Om een bijzondere aromatische smaak te ervaren, moet de koffie vlak voor consumptie pas worden gemalen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Als je toch van een smaakvol kopje koffie wil genieten, moet je de volgende aspecten tijdens het bewaren in acht nemen om de smaak van de koffie zo lang mogelijk te behouden:
- gebruik een aromaventiel
- doe de voorraadpot niet te vol
- bewaar de koffie zo koel mogelijk
- vermijd direct zonlicht
Als je deze basisprincipes voor bewaren volgt, geniet je binnen een paar weken van een product van hoge kwaliteit. Bovendien moet je altijd alleen de hoeveelheid Arabica bonen in de molen of machine doen die je de komende paar uur ook echt gaat gebruiken.
Koop Arabica koffie bij roastmarket
Wil je de veelzijdige smaken van Arabica bonen zelf ervaren? Natuurlijk vind je bij ons een grote selectie hoogwaardiggebrandemarktwinkel Arabica koffie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Caffè di Monte Espresso Intenso? Deze premium melange is gemaakt van 100% van de beste hoogland Arabica bonen, die onder optimale klimatologische omstandigheden worden verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika en India. Het volle smaakprofiel met een chocoladeachtige noot zal je zeker bekoren! Als je de voorkeur geeft aan een meer fruitige smaak dan is de Caffè Caimano Caffè Crema de juiste keuze voor jou. Deze creatie op basis van 100% fijne Arabica bonen zal vooral liefhebbers van subtiele smaken aanspreken. Dus waar wacht je nog op? Bestel je favoriete brandingen bij je thuis - Arabica koffie kopen was nog nooit zo gemakkelijk!