Filterdrager
Met de filterdrager perfecte espresso bereiden
Of het nu 's ochtends is voor een goede start van de dag, 's middags bij knapperige cantuccini of amarettini, of als digestief na een uitgebreid diner: de klassieke Italiaanse espresso is altijd een genot en in Nederland niet meer weg te denken. Op het menu van elk café mag de “kleine zwarte” niet ontbreken, anders mist er iets. De heerlijke koffiespecialiteit komt oorspronkelijk uit Milaan, maar is bij ons al lang erg populair.
Rond het jaar 1900 ontstond de bereiding van koffie met stoom. Espresso werd uitsluitend aan de bar en niet zittend geserveerd. Aansluitend op de stoomtreinen, die in het Engels sinds het midden van de 19e eeuw “express” werden genoemd, noemde de Milanees Luigi Bezzera het drankje daarom “espresso”. In 1901 liet hij het eerste apparaat voor de caffè espresso patenteren.
roastmarket-weetje: De verwantschap met het woord express is trouwens nog steeds in veel talen terug te vinden. Spanjaarden drinken graag een café expreso, in Roemenië moet je een cafea expres bestellen.
De kleine Italiaan uit de filterdrager is een echte klassieker
Het bijzondere aan een espresso is de hoge druk waarmee het water door het zeer fijn gemalen koffiemaal wordt geperst. Een druk van negen bar geldt als optimaal. Daarom is er van de Rösterei elbgold zelfs een koffie die Espresso Neunbar heet. Ongeveer 25 milliliter water heb je nodig voor een gemiddelde espresso, die typisch in een dikwandig porseleinen kopje wordt geserveerd. Meestal krijg je er een glas water bij, de espresso wordt met of zonder suiker gedronken. Melk is bij een klassieke espresso taboe. Het bijzondere kenmerk is de aromatische en hazelnootbruine crema. Voor een heerlijk aromatische espresso met een prachtige crema heb je één belangrijk hulpmiddel nodig: de filterdrager. De filterdrager-machine is voor Italianen onmisbaar als het om hun heilige espresso gaat.
Het beste accessoires hoeft niet altijd uit Italië te komen
In de filterdrager komt het fijn gemalen koffiemaal, zodat het met water tot de kleine zwarte wordt gezet. Soms is de filterdrager al voorzien van een zeef, soms plaats je deze zelf. Dan spreekt men ook van een “naked portafilter”. Dit handvat-achtige hulpmiddel is erg populair bij barista’s en dé keuze voor espresso. Tot de belangrijkste fabrikanten ter wereld behoren Bezzera, ECM, Rocket Espresso en Graef.
Het merk ECM, voluit Espresso Coffee Machines Manufacture, laat zien dat uitstekend accessoires voor de filterdrager-machine niet per se uit Italië hoeft te komen. Hoogwaardig accessoires zoals de filterdrager met passende zeef Gran Crema komen bijvoorbeeld uit Neckargemünd bij Heidelberg en dragen het keurmerk “Made in Germany”. De filterdrager Gran Crema doet zijn naam eer aan en ondersteunt de perfecte crema-vorming. Met een diameter van 58 millimeter past hij in veel gangbare koffiemachines.
Grote keuze aan hoogwaardige filterdragers
Ook Rocket Espresso is geen puur Italiaans bedrijf. De Nieuw-Zeelander Andrew Meo en de Italiaan Daniele Berenbruch brengen daar samen hun kennis en inzichten in om de beste koffiemachines en accessoires te ontwikkelen. Hier komen handwerk, innovatie en uitstekend design samen. De bodemloze filterdrager van Rocket is met zijn verchroomde design tijdloos en past perfect in je filterdrager-machine. Het handvat ligt prettig in de hand, zodat je altijd goed kunt werken. Met de passende tamper kun je het koffiemaal bovendien perfect aandrukken, zodat je espresso optimaal wordt geëxtraheerd. Zo bereik je een volle smaakbeleving.
Zo smaakt het als in je favoriete café
Het is het makkelijkst als je het koffiemaal direct in de filterdrager maalt. Druk het daarna stevig aan en plaats de filterdrager in de houder van de machine. Meestal geeft een klik aan dat de filterdrager goed zit. Nu hoef je je espresso alleen nog maar te zetten en je persoonlijke koffiepauze is klaar. Je koffie uit de filterdrager zal smaken als van de barista in je favoriete café.
Kleine koffiekennis met roastmarket
In tegenstelling tot een wijdverbreid misverstand worden espresso’s niet van andere koffiebonen gemaakt dan gewone koffie. De basis voor elke goede koffie zijn hoogwaardige koffiebonen die langzaam groeien en zorgvuldig worden verwerkt. De koffies voor heerlijke espresso zijn daarom meestal
gewoon donkerder gebrande melanges, soms ook single origins. Een klein aandeel robustabonen in de melanges zorgt voor de nodige kracht in de espresso en een stevige crema. De arabica’s zorgen voor de fijne en genuanceerde aroma’s. De perfecte blends die je in je filterdrager kunt bereiden, vind je uiteraard ook bij ons in de shop. Vind jouw passende filterdrager en geniet van je espresso of heerlijke melkdranken zoals cappuccino of latte macchiato.