Latte kopjes
La Dolce Vita in een kopje
Bij koffie denken de meeste mensen meteen aan Italië. Dolce Vita – het leven volop genieten en de mediterrane sfeer proeven in een bijzondere kop koffie. Al snel wordt duidelijk dat koffie veel meer is dan alleen een warme drank. Koffie is cultuur, geschiedenis en traditie. Daarom is het belangrijk niet alleen op de smaak te letten. Volgens het motto "het oog wil ook wat" moet de perfecte koffie in een perfect koffiekopje worden geserveerd. Of het nu gaat om een espressoglas, cappuccinobeker of latte kopje, belangrijk is dat het kopje met een stijlvol design en elegante uitstraling het volle aroma van verse koffie ondersteunt.
Koffiekopjes en bekers bieden enorm veel ruimte qua design: van eenvoudig en elegant tot opvallend en exotisch. Iedereen kan zijn eigen voorkeur volgen en zijn favoriete kopje online kopen. Ook qua prijs zijn koffiekopjes flexibel. Het hoeft niet altijd het topmodel te zijn, maar wie waarde hecht aan kwaliteit, kiest het beste voor een hoogwaardig porseleinen koffiekopje.
Elegante kopjes van porselein
Exclusief en stijlvol ogen vooral hoogwaardige porseleinen koffiekopjes. Dit fijne keramiek, ook wel "wit goud" genoemd, wordt in een complex proces vervaardigd en verfijnd. Wie het perfecte porseleinen koffiekopje online wil kopen, moet zich eerst verdiepen in het materiaal en het productieproces. Alleen wie weet waarin een porseleinen kopje verschilt van een steengoed kopje, of welke rol keramiek speelt bij de productie van porselein, kan de waarde van een elegant porseleinen koffiekopje echt waarderen.
De oorsprong van porselein ligt in China. Al in de 7e eeuw werden daar de eerste producten van gemaakt. In Europa lukte het pas veel later, rond de 18e eeuw, toen de firma Meissen zich voor het eerst aan de productie van het "witte goud" waagde. Hoewel het productieproces ook vandaag veel vakkennis vereist, is het in vijf eenvoudige stappen te beschrijven:
1. Materialen
Voor de productie van een porseleinen kopje worden vooral drie ingrediënten gebruikt: kaolien (porseleinaarde), kwarts en veldspaat. De laatste twee samen vormen ongeveer hetzelfde aandeel als kaolien, waarbij elke fabrikant zijn eigen geheime recept gebruikt. Belangrijk is vooral dat de grondstoffen zo zuiver mogelijk zijn, want hoe zuiverder, hoe hoger de kwaliteit van het porselein.
2. Grondstofvoorbereiding
Nadat de grondstoffen in de juiste verhouding zijn gemengd, worden ze eerst gereinigd. Hierbij worden vooral ongewenste bestanddelen zoals ijzeroxiden verwijderd. Daarna worden de materialen fijngemalen en tot poeder verwerkt, voordat er bindmiddelen en extra stoffen worden toegevoegd.
3. Negatiefvormen en kopgieten
Koffiekopjes worden, anders dan porseleinen borden, via een complex gietproces gemaakt. Hiervoor zijn eerst negatieve vormen nodig, meestal van gips, waarin het vloeibare porselein wordt gegoten. Als het voldoende is uitgehard, kan de ruwe kop uit de vorm worden gehaald. Dan volgt het belangrijkste: het oor.
4. Het kopoor
Het aanbrengen van het oor is waarschijnlijk de moeilijkste stap bij het maken van een porseleinen kopje. Omdat dit met de hand gebeurt, zijn veel oefening en rust nodig om het oor zo precies mogelijk aan het kopje te bevestigen. Het moet stevig worden aangedrukt om scheuren te voorkomen, maar mag geen storende resten of oneffenheden hebben die later als storend worden ervaren.
5. Bakken en versieren
Als het oor goed is bevestigd en het kopje licht is opgedroogd, kan het worden gebakken. Bij circa 1000 graden Celsius wordt het porseleinen kopje tot 20 uur in een zogenaamde "biscuitoven" geplaatst. Daarna kan het kopje worden versierd (beschilderd of voorzien van folie) voordat het opnieuw tot 900 graden Celsius wordt verhit voor het decorbrandproces.
De verschillende koffiekopjes in één oogopslag
Koffie is niet altijd hetzelfde. Elk type aromatische drank verschilt niet alleen qua smaak, maar ook qua uiterlijk en samenstelling. Daarom moeten, afhankelijk van het type koffie, verschillende kopjes worden gebruikt om de perfecte smaakbeleving te garanderen – een goede espresso in een latte kopje zou immers niet ideaal zijn.
Espressokopjes
Het espressokopje is een van de meest kenmerkende koffiekopjes. Het is niet alleen erg klein, maar heeft in verhouding tot de grootte een dikke wand. Sinds espresso voor het eerst in Milaan werd geserveerd, heeft deze een ware zegetocht door Europa gemaakt. Ook espressokopjes zijn steeds populairder en mogen in geen enkel huishouden ontbreken. Helemaal in zijn nu espressokopjes van glas.
Latte-kopjes
Latte macchiato is sinds de opkomst van volautomatische koffiemachines een van de populairste warme dranken. Door de verschillende lagen melk en koffie is latte macchiato ook visueel een echte blikvanger. Dit drankje wordt daarom meestal niet in een ondoorzichtige beker geserveerd, maar in een doorzichtig latteglas.
Meerdelige koffiesets
Een meerdelig koffieservies is nog steeds erg populair. Het klassieke koffieservies met schotel, koffiekan en mooi versierde kopjes is vooral in gezelschap de juiste keuze. Op het schoteltje kan het koffielepeltje gemakkelijk worden neergelegd en universele koffiekopjes garanderen optimaal genot voor latte en andere koffiespecialiteiten.
Kopjes van glas
Koffiekopjes van glas worden steeds populairder. De kleur van een krachtige espresso of een volle latte macchiato mag immers gezien worden. Wie ook visueel een statement wil maken, koopt koffiekopjes van glas online.
Designdiversiteit en topmerken bij roastmarket
Of het nu een fraai bedrukte cappuccinokop of een klassieke porseleinen kop in het wit is, bij roastmarket vind je tijdloze klassiekers en moderne koffiekopjes online. Het ruime assortiment omvat ook veel bekende merken zoals Speicherstadt, Zicaffè of Lucaffé. Een nieuw koffiekopje voor een scherpe prijs of liever een elegant porseleinen servies? Bij roastmarket kan het allebei!