Wittmann Kaffee Nicaragua Bio
Nummer
Medium roast (American of City Roast): Iets zoeter en minder zuur dan light roasts, met een evenwichtige smaak en volle body.
Dark roast (French-/Italian): Chocoladezoete body met uitgesproken geroosterde smaken en bitterheid met een lage zuurgraad.
Donker
Mild
Medium
Ons bereidingsadvies
Prijzen en onderscheidingen
Korte beschrijving
- Single Origin gemaakt van de beste Arabica bonen (100%)
- Donkere espresso (Vienna Roast) met een vrij sterke smaak, veel body en intense tonen van bessen, citrusvruchten en vanille
- Uitgelezen bonen (Red Catuaí en Yellow Caturra) uit Nicaragua
- Ideaal voor de filter-, piston- of volautomaat
- Traditioneel gebrand in een trommel bij Wittmann
.
Product beschrijving
Uitstekende biologische bonen van eersteklas teelt
Nicaragua is al lang een van de beste adressen voor uitmuntend koffiegenot. Wittmann Kaffee weet dit ook en voorziet koffieliefhebbers van heerlijke Arabica bonen in de vorm van Nicaragua Bio. Deze komen uit de gemeente Dipilto, aan de Nicaraguaanse grens met Honduras. Het departement Nueva Segovia beslaat een oppervlakte van 312.300 hectare en staat bekend om zijn het hele jaar door zomerse temperaturen van 26°C tot 31°C en uitstekende luchtkwaliteit. Perfecte omstandigheden voor de Aurora biologische koffieboerderij in het kleine stadje met slechts 5.000 inwoners, die zich volledig richt op de koffieteelt. Weg van de koffieplantage is het landschap een echt natuurspektakel, met heldere beekjes, dichtbegroeide bomen en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. De dag begint met vogelgezang op de kleine finca in Dipilto. Hier teelt de Oostenrijkse boer Ulrich Salamun het grootste deel van zijn Red Catuai en Mareillesa bonen, beide met een vol en complex karakter. Sinds 2003 verbouwt hij op zijn Finca Aurora speciale arabica koffie voor kenners over de hele wereld. De beboste dennenbossen doen hem denken aan zijn thuisland Oostenrijk. Alle bonenvariëteiten worden met de hand geoogst op de boerderij en vervolgens ter plekke gemalen en gefermenteerd in de wasinstallatie. Na ongeveer 12 tot 18 uur fermenteren wordt de koffie zorgvuldig gewassen in vers bronwater en naar speciale faciliteiten gestuurd om te drogen. Daar droogt de warme zon de nog natte bonen langzaam en voorzichtig. Nu is het tijd om minstens 6 weken te rusten, zodat het vocht kan homogeniseren onder optimale omstandigheden. Slechts een paar dagen voordat de nu afgewerkte groene koffiebonen aan hun lange reis naar de branderij beginnen, worden ze gedopt en zorgvuldig voorbereid voor export. Dit betekent dat na een zorgvuldig sorteerproces alleen de beste bonen worden doorgestuurd. Verpakt in speciale zakken blijven ze vers en aromatisch tijdens het hele transport.
Vienna Roast in zachte trommelbranderij
De laatste stap op weg naar een uitstekende koffie van topkwaliteit is het brandproces. Met veel ervaring en nog meer passie wordt in de branderij van Wittmann Kaffee de perfecte melange gemaakt van de fijne groene koffie - natuurlijk traditioneel en voorzichtig in de trommelbrander. Om gelijkmatig en voorzichtig het beste uit de bonen te halen, worden bij de klassieke manier van branden kleine hoeveelheden groene koffie in de roterende trommel van buitenaf verhit. Terwijl industriële branders vaak nog bittere tannines produceren, blijft de koffie uit de trommel bijzonder zacht en aromatisch. Wittmann Kaffee vertrouwt op de Probat trommelmolen, die een echte klassieker is en al tientallen jaren door de beste branders ter wereld wordt gebruikt. Hij moet aan de hoge eisen voldoen en de perfecte balans tussen brandtijd en luchttemperatuur mogelijk maken. De creatie dankt zijn bijzonder diepe en donkere smaak aan de zogenaamde Vienna Roast. De iets langere brandtijd geeft de bonen een bitterzoete smaak en een donkerbruine kleur. Voor het eigenlijke branden is een temperatuur tussen 180°C en 200°C ideaal om de brander voor te verwarmen. Nu druppelen de fijne, nog groene bonen langzaam in de roostertrommel om op de gewenste temperatuur te worden geraffineerd. Het einde van het brandproces is een cruciaal moment, zelfs voor ervaren branders, want alleen met veel vaardigheid, flair en een principe kunnen de bonen op de gewenste temperatuur worden gebrand.Er is expertise nodig om de perfecte tijd voor het openen te kiezen - en dat beslist tussen hoge kwaliteit en het mislukken van een hele partij. Een brandproces duurt meestal tussen de 8 en 25 minuten. Het hoogtepunt moet echter nog komen, want de geurige en volledig gebrande bonen worden nu op de koelzeef gegoten. Met een constante, zachte beweging en toevoer van frisse lucht koelen de bonen snel af. Dit is belangrijk om te voorkomen dat ze uitdrogen. Dit is belangrijk zodat ze niet verder roesten. De volgende dag zijn de vers gebrande koffiebonen dan klaar om thuis van te genieten.
beoordelingen
De beoordelingen zijn gecontroleerd op authenticiteit met behulp van het label 'Geverifieerde koper'. Onderzoeksprocedure: De beoordeelde producten worden vergeleken met de door de klanten bestelde producten. Klik op hier voor meer informatie over het beoordelingsproces en beoordelingen op de roastmarkt.