Sterke koffie
Een sterke koffie wordt gekenmerkt door de verscheidenheid aan smaken van koffiebonen van hoge kwaliteit en een zorgvuldige en smaakvolle branding. Perfect voor een fijne espresso
Filteren op:
- De smaak: Röstig, Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Hele boon
Donker
Intensief
Zeer weinig
- De smaak: Nootachtig, Chocolade, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
Een hoog cafeïnegehalte in espresso
Sterke koffie heeft een hoog cafeïnegehalte. Dit hoofdbestanddeel van koffie wordt geproduceerd tijdens de fotosynthese in de koffieplant. Cafeïne wordt ook gevonden in de theestruik, de cacaoplant en het zaad van de kolanoot.
Bij het vergelijken van het cafeïnegehalte van de afzonderlijke producten wordt duidelijk welke koffie echt sterk is. En hoeveel chocolade moet je eten om de cafeïne hetzelfde effect te laten hebben als wanneer je bijvoorbeeld een espresso drinkt✓ 50 ml espresso bevat tussen 50 en 150 mg cafeïne
150 ml koffie bevat tussen 50 en 100 mg cafeïne, afhankelijk van de bereidingswijze
150 ml oploskoffie bevat tussen 20 en 90 mg cafeïne
1 reep melkchocolade (100 g) bevat ongeveer 25 mg cafeïne
1 reep zoete chocolade (100 g) bevat ongeveer 75 mg cafeïne
1 glas cola (330 ml) bevat tussen 32 en 60 mg cafeïne
1 glas energy drink (250 ml) bevat 40 mg cafeïne
1 kopje zwarte thee (150 ml) bevat ongeveer 20 tot 60 mg cafeïne
1 kopje cafeïnevrije koffie (150 ml) heeft slechts 3 mg cafeïne
Deze cijfers laten duidelijk zien dat espresso de race wint. Maar het is niet alleen het hoge cafeïnegehalte dat een sterke koffie biedt. Het is ook het onherkenbare aroma dat espresso tot de sterkste koffie maakt.
De kunst van het branden bepaalt de smaak van een sterke koffie
Koffie is een van de meest smaakvolle natuurlijke producten. Meer dan 800 smaakcomponenten bepalen de smaak van een koffieboon. Deze diversiteit brengt de koffieliefhebber een grote verscheidenheid aan smaken. Van zoet tot zout en van zuur tot bitter, een heerlijke reeks verschillende smaken ontvouwt zich van de tong naar het gehemelte.
Als koffie gemaakt zou zijn van vers geoogste koffiebonen, zou de smaak van deze drank weinig gemeen hebben met het gebruikelijke koffiearoma zoals we dat kennen. De smaak zou eerder worden geclassificeerd als aards, nootachtig of fruitig. De echte koffiesmaak ontstaat pas als de bonen zijn gebrand. Het is deze delicate kunst van het branden die elke koffiesoort zijn eigen smaak geeft. Het is niet voor niets dat koffiebranders ook wel koffiekunstenaars worden genoemd. Het is een kunst om door het branden de koffiebonen hun edele en individuele smaak te geven.
De branding bepaalt of er een sterke koffie in het kopje wordt geserveerd of een zoete koffie. Het verschil wordt al duidelijk door de kleur van de gebrande bonen. Een espressoboon wordt bijvoorbeeld langer gebrand dan een normale koffieboon en heeft dan een donkerbruine kleur met een glad oppervlak. En de chocoladesmaak komt duidelijk naar voren.Een krachtige espresso voor latte macchiato en cappuccino
Wat zou een latte macchiato zijn zonder een aromatische espresso✓ Bij latte macchiato is het het visuele kleurenspel dat deze koffie-met-melkdrank zijn eigen speciale toets geeft. Melk - espresso - melkschuim, drie lagen worden gecombineerd om een koffiespecialiteit te creëren. Het hoge melkgehalte in de latte macchiato vereist een krachtige koffie, een espresso met een hoge brandingsgraad. Alleen dan krijgt de latte zijn onweerstaanbare smaak.
Hoewel de bereiding van een cappuccino een kunststukje is is het een van de populairste koffiespecialiteiten. Een meesterlijke espresso met een goudbruin crema wordt ook beschouwd als een ultieme delicatesse. Een derde espresso met een fijne smaak en tweederde romig, warm melkschuim vormen de basis voor een cappuccino. Het is bijna een kunst om indrukwekkende motieven te creëren uit het samenspel van crema en melkschuim.
Een heel belangrijk ingrediënt voor sterke koffie is natuurlijk het water, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de smaak. Water mag daarom niet te hard of te zacht zijn, want beide hebben een negatief effect op de smaak van de koffie. Als je veel waarde hecht aan een aromatische koffie, kunnen tafelfilters, zoals Brita waterfilters, een uitstekend alternatief zijn voor conventioneel kraanwater. Kalkaanslag en sommige onaangename bijsmaken worden er grotendeels uitgefilterd. Dit is niet alleen prettig voor de smaakpapillen, maar ook voor je koffiezetapparaat.
Hygiëne is het allerbelangrijkste voor lekkere koffie uit het koffiezetapparaat
Natuurlijk is een schoon en hygiënisch zuiver koffiezetapparaat ook essentieel voor smakelijk koffiegenot. Het is daarom erg belangrijk om de stoompijp en slangen, evenals het waterreservoir en de uitloop, dagelijks schoon te maken. Alleen dan geef je kalk, schimmel en bacteriën geen kans. De onderhoudsproducten in de roastmarket winkel zorgen voor een snelle en eenvoudige reiniging. Je volautomatische koffiemachine of espressomachine zal je dankbaar zijn met een lange levensduur.