- Over Een kleine, charmante koffiebranderij: Minges Kaffee
- Een kleine, charmante koffiebranderij: Minges Kaffee
- Succes en risico van de Minges koffiebranderij
- Minges Kaffee: Kwaliteit die blijft
- Licentie voor genot
- Frankische traditie
- Blik vooruit
- Overtuigend goed
- Minges Origins Jamaica Blue Mountain
Minges

Een kleine, charmante koffiebranderij: Minges Kaffee
In 1932, toen Fritz Minges zijn levensmiddelenwinkel met eigen winkelbranderij in Bamberg opende, kon hij de stormachtige ontwikkeling van het familiebedrijf enkele decennia later niet voorzien. Zijn levenswerk bestond uit fijne gerechten en handgebrande koffie van de beste kwaliteit. Vooral de Minges koffie overtuigde de regionale klantenkring en motiveerde Fritz' zoon Rolf om zich bij de overname van de zaak in 1981 volledig te concentreren op de branderij. In 1996 trad ook diens zoon Ulli toe tot het bedrijf met als doel de continuïteit over de derde generatie heen te waarborgen.
Succes en risico van de Minges koffiebranderij
In de daaropvolgende jaren beleefde Minges koffie hoogte- en dieptepunten. Het bedrijf begon aanvankelijk Bamberger koffiespecialiteiten in de groothandel te verkopen. In korte tijd werd de productiehoeveelheid van de Minges koffiebranderij vele malen verhoogd. Tot 2004 werden productieoppervlakken en -ruimten evenals de administratie meerdere keren uitgebreid. Al in 2010 moest opnieuw worden uitgebreid. En Minges investeerde in een ultramoderne brandinstallatie.
Hoe kwetsbaar het bedrijf door deze snelle groei was geworden, bleek echter slechts drie jaar later. Het wegvallen van één enkele grote klant was voldoende om de Minges branderij tot faillissement te dwingen. Gelukkig vonden zich snel geldschieters die het potentieel van het familiebedrijf en zijn producten erkenden. Zij maakten de voortzetting mogelijk met dezelfde, ambachtelijk georiënteerde filosofie en onder leiding van Ulli Minges, die inmiddels de bedrijfsvoering had overgenomen.
Minges Kaffee: Kwaliteit die blijft
De herstart en de sindsdien stabiele ontwikkeling van Minges koffie waren alleen mogelijk omdat het bedrijf al tientallen jaren uitstekende koffie van de beste ruwe koffie produceert. Ervaren inkopers selecteren de beste bonen rechtstreeks op de plantages. Langdurige contacten zorgen voor levering van constant hoge kwaliteit. In Breitengüßbach bij Bamberg wordt de ruwe koffie verwerkt in een voorzichtige langetermijn-trommelbranding. Dit en voortdurende kwaliteitscontroles gedurende het hele proces zorgen voor aromatische en zeer volle koffie en espresso. Meerdere onderscheidingen met awards van het prestigieuze International Taste & Quality Institute, laatst in 2016, tonen aan dat koffie van Minges ook objectieve en kritische testers overtuigt.
Licentie voor genot
De producten van de koffiebranderij Minges staan voor fijne smaak tegen betaalbare prijzen. In de loop der jaren hebben ze daarom veel erkenning gevonden bij koffiekenners en liefhebbers. Maar ook tal van bekende bedrijven toonden interesse om hun klanten zo'n hoogwaardige koffie aan te bieden. Zo gebeurde het dat heerlijke koffie uit Bamberg tegenwoordig niet meer alleen onder de naam Minges en in een portfolio van eigen merken verkrijgbaar is. Zeer succesvol wordt hij ook als licentieproduct onder verschillende bekende merknamen van de luxe-gastronomie verkocht. Vast staat echter dat originele Minges koffie de beste garantie biedt voor constante topkwaliteit en exclusief koffiegenot.
Frankische traditie
Minges koffiebranderij is gevestigd in Opper-Franken. In 1932 had Fritz Minges aan de Maximiliansplatz in Bamberg zijn delicatessenwinkel met eigen branderij opgericht en decennialang geëxploiteerd. Zijn zoon besloot zich volledig te concentreren op het branden van fijne koffie. En de kleinzoon van de oprichter leidt Minges koffie sinds 2006 door een werkelijk bewogen bedrijfsverhaal.
Blik vooruit
In de tijd na de millenniumwisseling beleefde Minges koffie een ongekende opleving. In enkele jaren groeide het bedrijf vele malen. Even ernstig was echter de daaropvolgende tegenslag: in 2013, na het verlies van zijn waarschijnlijk belangrijkste klantrelatie, moest Minges een faillissementsaanvraag indienen. Dankzij vooruitziende investeerders kon het bedrijf echter worden behouden en de bedrijfsvoering worden voortgezet. Tegenwoordig behoort Minges koffiebranderij tot de bekendste koffieproducenten van Duitsland en genieten zijn producten hoog aanzien bij koffiekenners en liefhebbers.
Overtuigend goed
Experts beschouwen Minges als een van de beste Duitse koffiebranderijen. Met ambachtelijke perfectie, creativiteit in het blenden en regelmatige innovaties heeft het bedrijf veel erkenning in de branche verworven. Geen wonder dat Minges koffie inmiddels zijn producten niet alleen onder eigen merknamen, maar ook met de labels van andere bedrijven uit de luxe-gastronomie kan aanbieden. Ze zijn allemaal bekend om hun hoge eisen en kwaliteit.
Minges Origins Jamaica Blue Mountain
De Jamaica Blue Mountains koffie behoort tot een van de meest exclusieve koffiesoorten überhaupt. De koffieplanten groeien, zoals de naam al doet vermoeden, op het Caribische eiland Jamaica. De planten gedijen op een hoogte van 900 tot 1700 meter boven zeeniveau, in het Blue Mountain-gebergte, en worden uitsluitend door kleine boeren geteeld. De klimatologische omstandigheden zijn daar zeer goed en de bodem is rijk aan voedingsstoffen. Maar bepalend voor de Blue Mountain koffie is de fijne mist die het berggebied met zijn koffieplanten bijna het hele jaar door in een fijne sluier hult. Hierdoor komt er praktisch nooit directe zonnestraling, waardoor de rijpingstijd van de koffiebessen aanzienlijk wordt verlengd. Met een rijpingstijd van tot tien maanden hebben de koffiebessen voldoende tijd om een geheel eigen smaak te ontwikkelen.
Een ander onderscheidend kenmerk van de Jamaica Blue Mountains koffie is de verpakking. De bonen van iets mindere kwaliteit worden, zoals alle andere koffiebonen, verpakt in jutezakken en zo over de wereld verscheept. De kwalitatief hoogwaardige Blue Mountain bonen worden echter verpakt in houten vaten en daarin verzonden. De houten vaten hebben geen invloed op de smaak, ze dienen alleen als mooie transportbox. Bovendien wordt hiermee benadrukt dat de koffie uit Jamaica een luxueus product is.
Door de bijzondere weersomstandigheden waarin de koffiebessen zijn gegroeid, heeft de Origin Blue Mountain koffie een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere koffiesoorten. Kenners beschrijven de smaak van de koffie als mild met natuurlijke zuur en zoetheid. Een complex aroma met eerder kruidige en aardse componenten maakt deze luxekoffie uniek. Overtuig uzelf!