- Over „Die Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ - Perfectie in excellentie
- „Die Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ - Perfectie in excellentie
- Ongeveer 30 soorten zijn altijd beschikbaar
- Transparantie is troef
- Meer dan “alleen” Fairtrade
- Kwaliteit opnieuw gedefinieerd
- Verfijnde koffiesoorten genieten
- Conclusie
Erste Tegernseer Kaffeerösterei

„Die Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ - Perfectie in excellentie

In de Tegernseer Straße 101 in Weißach am Tegernsee is de thuisbasis van „Die Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ met hun Brander van het Jaar 2012, Mario Felix Liebold, die overigens gediplomeerd tandtechnicus is. Al van jongs af aan ontwikkelde hij echter zijn passie voor uitzonderlijk goede koffie. Vandaag de dag bestaat het bedrijf uit Beieren uit het hart, de branderij en het Café Felix. Naast de verkoop van verfijnde brandingen en het bereiden van koffiecreaties volgens de hoge normen van de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) worden ook workshops aangeboden voor geïnteresseerde koffieliefhebbers.
Bij de productie van koffiebonen
richt de Tegernseer Kaffeerösterei zich op de inkoop, branding en verkoop van bijzonder hoogwaardige, verfijnde
specialiteitenkoffies.
Veel koffiesoorten worden direct door het bedrijf of samen met bevriende branders
geïmporteerd. Dat betekent dat de koffies niet op de beurs worden verhandeld en niemand er extra aan verdient,
behalve natuurlijk de transportbedrijven. De zwarte bonen worden door de Tegernseer Kaffeerösterei dus
direct van de boer gekocht,
zodat het geld precies terechtkomt bij de mensen die het echt verdienen, namelijk de koffieboeren. De
nauwe samenwerking maakt het mogelijk om samen complete zogenaamde „lots“ in te kopen, die onderling worden verdeeld.
Op deze manier kan de Specialty Coffee branderij haar klanten uitstekende koffiesoorten in voortdurend wisselende
variëteiten aanbieden en hoeft ze geen koffie op voorraad te houden voor constante beschikbaarheid. Als een soort uitverkocht is, kijkt het hele team al uit naar de volgende oogst. Deze duurzame aanpak is de identiteit van de "Erste Tegernseer Kaffeerösterei".
Ongeveer 30 soorten zijn altijd beschikbaar
De verklaarde focus ligt over het algemeen op zuivere, onvermengde specialiteitenkoffies. Daarnaast worden sommige gecombineerd tot heerlijke espressomelanges. Dat alle koffies zonder uitzondering traditioneel worden gebrand tot het optimale punt is bereikt waarop de tot 1000 verschillende aroma's van elke boon zich volledig hebben ontwikkeld en ontplooid, spreekt hier voor zich. De focus en de dagelijkse uitdaging ligt daarbij op het vinden van de „Sweet Spot“, oftewel precies het punt waarop de koffie zijn volle karakter ontplooit en daardoor met buitengewone aroma's verbluft.
Transparantie is troef
In deze branche zijn het vooral de factoren „tijd“ en „kwaliteit“ die voor de consument steeds belangrijker worden. Het bedrijf biedt zijn klanten daarom de combinatie met een zeldzaam niveau van transparantie, want elk gram koffie in de „Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ is van teelt tot branding wat betreft herkomst, kwaliteit en prijs volledig traceerbaar. In deze segmenten is het bedrijf een echte pionier in Duitsland en voldoet het precies aan de verwachtingen van de klanten.

Meer dan “alleen” Fairtrade
De "Erste Tegernseer Kaffeerösterei" onderhoudt intensieve, vriendschappelijke relaties met de boeren en coöperaties en bezoekt de koffieboeren regelmatig. Tijdens dergelijke bezoeken worden samen nieuwe lots en kwaliteiten ontwikkeld. Duurzaamheid speelt daarbij ook een belangrijke rol, zodat de koffies op natuurlijke en ecologische, landtypische wijze worden verbouwd, met de hand geoogst en verwerkt. Ook is het belangrijk voor de branderij om hulpbronnen te sparen, alternatieve energie te gebruiken en sociale projecten ter plaatse te ondersteunen met de opbrengsten.
Kwaliteit opnieuw gedefinieerd
Koffies van de „Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ zijn door internationaal erkende cuppers beoordeeld met 86 en meer punten, wat overeenkomt met de „Cup of Excellence“-kwaliteit, de meest prestigieuze wedstrijd wereldwijd voor specialiteitenkoffies. De verfijnde koffiesoorten komen van koffieplantages die internationaal worden gewaardeerd vanwege hun unieke smaakprofielen. Voor het bedrijf is koffie veel meer dan alleen een voedingsmiddel dat de consument snel kan consumeren. Koffie staat eerder voor genot en een bijzondere levensstijl. Daarom behandelt de branderij alle elementen die betrokken zijn bij het proces met groot respect, zoals de natuur, het teeltland, de boeren, de bereiding en niet in de laatste plaats de mensen in de regio. Kort gezegd: De „Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ ziet zichzelf als ambassadeur van koffie, deelt zijn passie met zijn klanten en biedt unieke koffie-smaakervaringen.
Verfijnde koffiesoorten genieten
Om de verfijnde brandingen te proeven en ervan te leren houden, hoeft u niet per se het Café Felix aan de Tegernsee te bezoeken (een bezoek is echter altijd de moeite waard!), maar u kunt de aroma's en smaken ook heel gemakkelijk thuis genieten. Een repertoire van voortreffelijke Specialty Coffee presenteren wij voor u in ons portfolio. Ontdek een ongewoon veelzijdig aanbod van een branderij waarvoor het woord Premium niet alleen betrekking heeft op de boon, maar op de gehele waardeketen.

Conclusie
De „Erste Tegernseer Kaffeerösterei“ uit Beieren is een bedrijf dat zich in vele gebieden zeer inzet en holistisch opereert. Naast uitstekende koffie zorgt het bedrijf ook voor iedereen die betrokken is bij de productie en richt het zich ook op duurzaamheid in al zijn zakelijke activiteiten. Daarom heeft de passie in alle „koffiezaken“ het bedrijf gemaakt tot wat het is!