- Over Het Keulse bedrijf met veelzijdige ambities: de Heilandt Kaffeemanufaktur
- Het Keulse bedrijf met veelzijdige ambities: de Heilandt Kaffeemanufaktur
- Heilandt Kaffeemanufaktur en haar begin in de Rijnland
- De filosofie van de Heilandt Kaffeemanufaktur
- Het brandproces
- Wat betekent directe handel voor de Heilandt Kaffeemanufaktur?
- Heilandt Kaffeemanufaktur - gegarandeerde normen
- Orang Utan Coffee, de koffie met een bijzonder goede nasmaak
- Heilandt Kaffeemanufaktur voor restaurants en horeca
- De Heilandt Koffieschool
- Heilandt Kaffeemanufaktur bij roastmarket ontdekken
Heilandt

Het Keulse bedrijf met veelzijdige ambities: de Heilandt Kaffeemanufaktur
In Keulen-Sülz, in het Belgische kwartier van Keulen, in Keulen-Ehrenfeld (branderij) en zelfs in de centrale bibliotheek van de Duitse Sporthogeschool in Keulen-Junkersdorf vindt de zoekende koffiefan, of hij nu vrouwelijk of mannelijk is, koffie uit de Heilandt Kaffeemanufaktur. Al de term „Kaffeemanufaktur“ doet vermoeden dat hier veel dingen met de hand worden gedaan. Want het Latijnse zelfstandig naamwoord „manus“, dat in het woord is opgenomen, betekent in vertaling „hand“. De geschiedenis van het bedrijf begon in de Rijnland met vier vrienden en, hoe kan het hier ook anders, met een goede kop koffie. De naam van het bedrijf, die op het eerste gezicht religieuze associaties kan oproepen, hoewel DE Heiland bekendelijk niet met „dt“, maar alleen met „d“ wordt geschreven, is ontstaan uit de naam van een van de oprichters.
Heilandt Kaffeemanufaktur en haar begin in de Rijnland
Op een dag in het jaar 2009 zaten ze samen en bespraken de vraag waarom zo weinig producenten erin slaagden echt goede koffie te maken. De vier oprichters, als fanatieke koffiefans, hadden beroepsmatig op heel verschillende manieren met koffie te maken. Maar zelf een branderij oprichten om hun eigen eis aan uitstekende koffie werkelijkheid te laten worden, leek hen aanvankelijk toch een nogal gek idee. Toch begonnen ze hun droom te verwezenlijken en alles te doen om uitstekende koffie te produceren, en zie daar: Steeds meer mensen vonden de koffie van de Keulse Manufaktur zo lekker dat ze geen andere meer wilden drinken, met als resultaat dat de Heilandt Kaffeemanufaktur nu vier locaties heeft. Zo zou je het bedrijf inmiddels een grotere kleine branderij kunnen noemen! Met het koffiehuis in de Keulse wijk Sülz, een koffiewinkel in het Belgische kwartier van Keulen, de „Branderij Tor 5“ in Keulen Ehrenfeld en de cafébar bij de centrale bibliotheek van de Duitse Sporthogeschool voor de koffietoevoer voor of na het sporten biedt het Keulse bedrijf voor elke koffieliefhebber in de Rijnland de juiste sfeer om van de heerlijke brandingen te genieten.
De filosofie van de Heilandt Kaffeemanufaktur
De smaak van perfecte koffie produceren is een wetenschap op zich en het resultaat van de interactie van tot wel 900 verschillende aroma's. Want hoe meer en hoe uitgesprokener deze in de kop terechtkomen, hoe fijner en ronder de smaak zal zijn. Op voorwaarde dat de koffie met nauwkeurige zorg is geselecteerd, opgeslagen, gebrand, gemalen en bereid, kan de liefhebber bij sommige soorten zelfs vruchten, chocolade en bloemige tonen proeven en genieten. Een dergelijk resultaat kan geen industrieel geproduceerde koffie opleveren. Daarom proeft elke koffieliefhebber meteen het verschil bij een Manufaktur-koffie, ongeacht hoe hij zijn koffie het liefst drinkt. De Heilandt Kaffeemanufaktur wil daarom elke bezoeker iets heel bijzonders in zijn kop „toveren“ met zijn koffie - en dat volledig compromisloos. Als een van de weinige branderijen in Duitsland betrekt het bedrijf de koffie nu uitsluitend direct en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een eerlijkere koffiecultuur. Kwaliteit staat bij het Keulse bedrijf centraal in alle stappen van productie en verfijning. Echt specialty coffee uit Keulen dus!
Het brandproces
Er is een gezegde: „Goed werk heeft tijd nodig“. Dat geldt in het bijzonder ook voor koffie, want het heeft rust nodig om de perfecte smaak te bereiken. Daarom krijgt bij de Heilandt Kaffeemanufaktur elke boon wat ze nodig heeft om haar aroma te ontwikkelen, want hier is smaak handwerk. Elke koffiesoort wordt afzonderlijk in de trommelbrander gebrand, en wel uiterst voorzichtig, tot wel 22 minuten lang en bij een lage temperatuur van 210 graden Celsius. Alleen door een dergelijke behandeling kan de brander zich precies richten op de soort, de grootte van de bonen en het gebruik als espresso of koffie. Hij kan ruiken wanneer de koffie zijn perfecte branding heeft bereikt, en hij kan het ook horen. Want de zogenaamde „first crack“, het hoorbare knappen van de cellen door het verdampen van water, is het oriëntatiemark voor alle brandingen van het bedrijf uit Keulen. Vervolgens krijgen de bonen de rust die ze nodig hebben om uit te rusten. Pas daarna worden ze gecombineerd tot verschillende melanges, waarvan u bij elke slok de zachte brandingen kunt proeven!
En wat is er met keurmerken zoals Fairtrade & Co.? Het bedrijf bekent bijna met typische Keulse trots: „Wij verzamelen geen keurmerken“. Eén echter zult u op de koffie verpakkingen vinden, namelijk het eigen „Direct Trade“-certificaat, waarmee Heilandt, als biologisch gecertificeerde branderij, zijn direct verhandelde koffie kenmerkt.
Wat betekent directe handel voor de Heilandt Kaffeemanufaktur?
Zo transparant en direct mogelijk. Dat is de essentie van het bedrijf, dat streeft naar een direct handelsmodel op gelijk niveau en een passende prijscultuur die alle betrokkenen in de handelsketen in staat stelt een zelfbepaald leven te leiden. De basisvoorwaarde voor het bereiken van dit doel zijn constante en langdurige handelsrelaties en het behoud van onafhankelijkheid van volatiele, dus voortdurend schommelende, markten en grote bedrijven. Zo wil de Heilandt Kaffeemanufaktur precies weten waar en via wie het bedrijf zijn ruwe koffie betrekt. Daarbij hoort ook het vinden van partners die het bedrijf vertrouwt. Zo heeft smaak in dit bedrijf absolute prioriteit, omdat het bij alle koffies om specialiteitenkoffies gaat, die grotendeels met de hand geplukt zijn. Voor de Arabica-brandingen gebruikt Heilandt daarom uitsluitend brandingen met een minimumscore van 83 punten Cupping Score volgens de indeling van de Specialty Coffee Association (SCA).
Heilandt Kaffeemanufaktur - gegarandeerde normen
Voor alle koffies met Direct Trade keurmerk garandeert Heilandt de volgende normen:
- Direct contact: Er is direct contact met de producent, of er is hoogstens een vertrouwde partner tussen geschakeld.
- Eerlijke beloning: De koffieproducenten worden gemiddeld minstens 50% boven de Fairtrade prijs betaald, en de prijzen worden direct onderhandeld.
- Transparantie: Hoe, waar en door wie is de koffie geproduceerd?
- Duurzame landbouw: De ruwe koffie komt van boeren die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken en eerlijke arbeidsomstandigheden.
- Stabiele handelsrelaties: Continue en lange handelsrelaties met de producenten en kwaliteitsbevorderende maatregelen op de plantages ter ondersteuning van duurzame overdracht van kennis en apparatuur.
Orang Utan Coffee, de koffie met een bijzonder goede nasmaak
Met het verdwijnen van het regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra wordt ook de leefomgeving van de orang-oetans steeds meer beperkt. Het unieke Orang Utan Coffee Project van de Heilandt-partner Regenwald GmbH helpt de lokale boeren in Wih Bersih hun plantages ecologisch en duurzaam te beheren en daarmee het regenwoud te behouden. Per kilogram koffie ontvangen ze een premie van 0,50 euro, nog eens 0,50 euro gaat naar het „Sumatran Orangutan Conservation Programme“ (SOCP), dat zich al vele jaren samen met de Indonesische regering inzet voor de bescherming van de Sumatra orang-oetans. Nog eens 0,50 euro gaat naar de Regenwald GmbH, die met dit geld de nodige projectstructuur opbouwt. Een werkelijk prachtig idee om een dergelijk project te integreren in de bedrijfsactiviteiten van de Heilandt Kaffeemanufaktur!
Heilandt Kaffeemanufaktur voor restaurants en horeca
Voor iedereen die deze specialiteitenkoffie professioneel wil gebruiken en zijn gasten in restaurants of cafés wil aanbieden, biedt het bedrijf individuele mogelijkheden, of het nu gaat om horeca of bijvoorbeeld een kantoorgemeenschap. Of de klant nu hele bonen of liever de gemalen variant verkiest: Heilandt stelt een individueel pakket samen volgens de specificaties van zijn opdrachtgevers, en wel tegen een speciale profittarief. Op verzoek kan ook een voorafgaande proeverij ter plaatse plaatsvinden. Een intelligente uitbreiding van zakelijke activiteiten.
De Heilandt Koffieschool
Het bedrijf handelt hier volgens de maxime: „Goede smaak kan je leren“ en biedt zijn klanten de volgende cursussen aan:
- Barista basis (inclusief certificaat na afloop van de cursus)
- Filterkoffiebereiding & sensoriek (ook met certificaat)
- Latte Art basis (plus certificaat)
- Koffieproeverijen
- Individuele groepsactiviteiten en speciale cursussen voor de horeca
Heilandt Kaffeemanufaktur bij roastmarket ontdekken
De Heilandt Kaffeemanufaktur is een bijzonder ambitieus branderij die zijn zakelijke activiteiten op vele manieren ontplooit en daarbij ook de problemen van de biodiversiteit niet vergeet. Het bedrijf combineert eerlijke, directe en transparante handel met zorgvuldig geselecteerde bonen en een hoog kwaliteitsniveau. Wat kan een klant zich nog meer wensen? En dat is nog niet alles: De uitstekende koffiesoorten uit Keulen kunt u eenvoudig bestellen bij roastmarket en zo snel thuis van genieten! Blader rustig door ons uitgebreide assortiment en vind uw nieuwe favoriete koffie! Of u uw koffie nu bereidt met de portafiltermachine, in de koffievolautomaat of de espressokoker - bij de Heilandt Kaffeemanufaktur is er voor elke smaak en elke bereidingswijze iets passends!