- Over Hoppenworth & Ploch: De roosterij die zich aan de derde koffiegolf heeft gewijd
- Hoppenworth & Ploch: De roosterij die zich aan de derde koffiegolf heeft gewijd
- Hoppenworth & Ploch uit Frankfurt
- Wat maakt koffie van Hoppenworth & Ploch uniek?
- Ecologische en sociale duurzaamheid
- Vakmanschap bij Hoppenworth & Ploch
- Bij Hoppenworth & Ploch roostert de Duitse Roostmeester
- Hoppenworth & Ploch koffie bij roastmarket ontdekken
Hoppenworth & Ploch

Hoppenworth & Ploch: De roosterij die zich aan de derde koffiegolf heeft gewijd
De Frankfurter koffiebranderij Hoppenworth & Ploch staat voor de hoogste koffiekwaliteit en duurzaamheid in de gehele waardeketen van koffie. Inmiddels brandt Hoppenworth & Ploch voor klanten in heel Duitsland, maar blijft verbonden met de oprichtingsplaats Frankfurt am Main met drie cafés en nauwe banden met de lokale horeca. In "Mainhattan", zoals Frankfurt am Main ook wordt genoemd, opende in mei 2014 aan de Friedberger Landstraße 86 de eerste pure 3rd Wave-koffiebranderij. De roosterij Hoppenworth & Ploch wordt geleid door twee ambitieuze jonge mannen, die ook hun naam aan het bedrijf geven. In 2017 werd hier bovendien „Craft Coffee Gear“ opgericht, een distributie voor professioneel café apparatuur, machines, koffiemolens en meer.
Hoppenworth & Ploch uit Frankfurt
De oprichters van Hoppenworth & Ploch geven hun naam aan het bedrijf. Matthias Hoppenworth en Julian Ploch leerden elkaar in 2007 kennen tijdens hun studie aan de Frankfurter Goethe Universiteit. Wat begon met een gezamenlijke passie voor goede espresso, leidde er eerst toe dat ze samen oude horeca-koffiemachines restaureerden. In december 2008 bood de verbouwing van de Unicampus Westend van de Frankfurter Universiteit een geweldige kans. Na succesvolle sollicitatie konden de twee op de locatie het eerste eigen café „Hoppenworth & Ploch“ openen. Inmiddels runt Hoppenworth & Ploch naast het eerste café op de Uni-Campus nog twee andere cafés in Frankfurt. Een bevindt zich aan de Friedberger Landstraße in Nordend en een ander in de oude binnenstad van Frankfurt, vlakbij de Frankfurter Römer en Dom. Hier kan men de benadering van Hoppenworth & Ploch met alle zintuigen ervaren: Getrainde barista's bereiden de koffiebrandingen met hoogwaardige apparatuur voor de gasten en creëren een ervaring van het terroir en vakmanschap dat in de koffies zit! In de roastmarket-shop kunt u een stukje van deze ervaring gemakkelijk thuis laten bezorgen: met geselecteerde koffies uit het assortiment van Hoppenworth & Ploch!
Wat maakt koffie van Hoppenworth & Ploch uniek?
Hoppenworth & Ploch strijdt tegen de traditionele koffiemarkt: voor transparante en eerlijke structuren in de koffiehandel en aroma diversiteit en herkomstspecifieke smaak in de kop. Daarvoor vertrouwt het bedrijf op ecologische en sociale duurzaamheid, seizoensgebondenheid en vakmanschap.
Ecologische en sociale duurzaamheid
Hoppenworth & Ploch gelooft in de eerlijke en directe handel van koffie, die het alternatief vormt voor de anonieme handel van koffie via de beurs. In samenwerking met wendbare en regionaal gerichte importeurs koopt het bedrijf al zijn koffies rechtstreeks van de boeren. In tegenstelling tot de anonieme aankoop via koffiebeurzen, stelt deze vorm van handel volledige traceerbaarheid van de koffie mogelijk, wat niet alleen leidt tot meer eerlijkheid, maar ook tot meer kwaliteit. Want de eis aan kwaliteit & eerlijkheid gaan hand in hand: Koffies van hogere kwaliteit moeten dienovereenkomstig worden betaald en dit systeem zet boeren aan om voortdurend in de verhoging van hun kwaliteit te investeren. Hoppenworth & Ploch kan zo koffies van hogere kwaliteit inkopen - meer specifiek zijn dit ruwe koffies die als „Specialty Grade Coffee“ worden geclassificeerd - dit zijn koffies met een kwaliteitsscore van minimaal 80 punten. Deze koffies vormen slechts een klein percentage van de totale koffieoogst wereldwijd, des te belangrijker is de directe en vooral sociaal duurzame relatie met de producenten.
Een andere belangrijke rol bij de selectie van ruwe koffies is de ecologisch duurzame teelt. Specialty Grade Coffee vereist op zich al een zeer gecontroleerde teelt in harmonie met de natuur. Steeds meer koffies van de roosterij zijn bovendien bio-gecertificeerd.
Vakmanschap bij Hoppenworth & Ploch
Roosteren is een ambacht en zo wordt het ook door Hoppenworth & Ploch beoefend. Na de verhuizing van de roosterij naar de wijk Sachsenhausen wordt er geroosterd op een trommelrooster van de nieuwste generatie van het bedrijf Giesen. Het verklaarde doel daarbij: het terroir van een koffie optimaal naar voren brengen door nauwkeurige voorbereiding, individuele roosterprofielen voor elke koffie, nieuwste technologie en constante kwaliteitscontrole.
Als een ander onderdeel van een eerlijke relatie met koffieproducenten beschouwt Hoppenworth & Ploch het als zijn taak om dit werk te benadrukken en de waardering ervoor te vergroten. Dat werkt alleen door roosteringen die het smaakterroir van een koffie benadrukken, in plaats van het te overstemmen door uniforme en te donkere roosteringen. Net als bij wijn is de smaak van een koffie niet alleen afhankelijk van zijn bereiding of roostering, maar vooral van zijn teeltomstandigheden. De bodem waarop hij groeit, de variëteit van de koffie, de teelttechnieken en zijn verwerking spelen een beslissende rol voor zijn smaak. Dit werk gebeurt volledig in de oorsprongslanden van de koffies. Dit is ook de reden waarom de roosterij lichte roosteringen verkiest, met als doel een hoge zoetheid en complexiteit van de koffie te bereiken.
De Brasil Espresso Light is bijvoorbeeld een single origin arabica koffie van de variëteit Yellow Catuai uit het zuiden van Brazilië, die bij Hoppenworth & Ploch licht wordt geroosterd en zo zijn volledige aromacomplexiteit ontwikkelt. De aroma's van noot en chocolade komen daarbij bijzonder naar voren. Een iets donkerdere roostering, die u exclusief bij roastmarket kunt krijgen, is de Hoppenworth & Ploch One Origin Espresso. Verfijnde arabica's uit Rainforest- en UTZ-gecertificeerde teelt smaken heerlijk in uw espresso. De koffiebonen groeien op een van de oudste plantages van heel Brazilië.
Bij Hoppenworth & Ploch roostert de Duitse Roostmeester
Een geweldige bevestiging voor deze aanpak heeft Hoppenworth & Ploch gekregen bij het Duitse Roostmeesterkampioenschap 2018. In oktober 2018 won Headroaster Kilian Seger het Duitse Roostmeesterkampioenschap en bewees hier zijn vakmanschap, zijn sensorische vaardigheden en zijn uitgebreide begrip van het roosteren. De taken bij dit kampioenschap omvatten het roosteren van onbekende koffie gedurende drie dagen. Bovendien moest een aromabeschrijving worden geschreven, die in elke afzonderlijke roostering te proeven moest zijn. Daarnaast moest ruwe koffie met alle zintuigen worden beoordeeld en een roosterplan worden opgesteld. Door zijn ervaringen uit het werk bij Hoppenworth & Ploch was Kilian Seger goed voorbereid op de uitdagingen en kon hij de jury overtuigen. Precies deze liefde voor detail, de zorgvuldigheid in de omgang met de ruwe koffie en het vakmanschap bij het roosteren zitten in de koffiebonen van Hoppenworth & Ploch!
Hoppenworth & Ploch koffie bij roastmarket ontdekken
Koffiegenieters ervaren bij Hoppenworth & Ploch de iets andere koffiebranderij, die zich met buitengewone inzet voor duurzaamheid en eerlijke handel op een bijzondere manier wijdt aan het thema „koffie“ in al zijn facetten. Kom ook u in de smaak van de fijnste koffiebrandingen, die door vakmensen worden samengesteld en geroosterd. Geniet van aromatische koffiesoorten uit duurzame teelt en eerlijke handel van Hoppenworth & Ploch, die u eenvoudig in de roastmarket-shop kunt kiezen en gemakkelijk bij u thuis kunt laten bezorgen!