- Over Passie in plaats van tovenarij: Torrefazione La Brasiliana
- Passie in plaats van tovenarij: Torrefazione La Brasiliana
- Geen geheimen
- La Brasiliana koffie: Alleen kwaliteit telt
- Op weg naar de toekomst
- Kwaliteit en transparantie
- Waardevolle bonen
- Leuk weetje
La Brasiliana

Passie in plaats van tovenarij: Torrefazione La Brasiliana
Vroeger was het branden van koffie in Italië voornamelijk een regionale aangelegenheid. Aanvankelijk brandden de families zelf voor eigen gebruik. In de 20e eeuw ontstonden toen een groot aantal “Torrefazione artigianale”, kleine, traditionele branderijen die hun omgeving voorzagen en waarvan de producten kenmerkend waren voor het betreffende gebied.
Een dergelijke kleine onderneming werd ook opgericht door Carlo Govoni in Ferrara. In 1948 opende hij een kleine Caffè-Bar met een brandmachine die hij enkele jaren eerder van een slager had gekocht. Het branden werd overgenomen door zijn kinderen en al snel konden ze hun koffie niet alleen in de bar maar in heel Ferrara en daarbuiten verkopen. De rode livrei van hun leverancier werd in de regio bekend en werd logischerwijs jarenlang ook het handelsmerk van het bedrijf.
Geen geheimen
Vanaf het begin zette La Brasiliana in op openheid en eerlijk vakmanschap. In tegenstelling tot veel andere branderijen worden de mengsels van de verschillende blends niet als bedrijfsgeheimen bewaard, maar openlijk gecommuniceerd. Herkomstgegevens en percentages alleen maken nog geen goed product. Doorslaggevend zijn eerder uitstekende brandmeesters met jarenlange ervaring, vakmanschap en liefde voor koffie. En dat de bij La Brasiliana werkzame brandmeesters tot de beste ter wereld behoren, is inmiddels wijd en zijd bekend.
Zelfs voor 100% arabica-mengsels gebruikt La Brasiliana tot twaalf verschillende koffiesoorten, die afzonderlijk en voorzichtig worden verwerkt. Pas de volledig gebrande bonen worden dan gemengd tot koffies met werkelijk unieke aroma's.
La Brasiliana koffie: Alleen kwaliteit telt
Kompromissen komen bij La Brasiliana niet in de kop. Als er op de wereldmarkt niet genoeg ruwe koffie van de vereiste kwaliteit wordt aangeboden, wachten de inkopers gewoon op nieuwe voorraad. En met hen de klanten. Wie voor La Brasiliana kiest, verwacht en krijgt topkoffie. Meer dan ongeveer 100 ton per jaar kan de branderij zo niet produceren. Daarmee kan men leven. Met concessies aan de kwaliteit echter niet.
Op weg naar de toekomst
Ondanks de wortels van het bedrijf in traditie en vakmanschap, zag en ziet La Brasiliana zichzelf altijd aan de voorste linie in de ontwikkeling en het gebruik van de modernste brand- en verwerkingsinstallaties. En ook daarbij zet Alessandro Govoni, eigenaar in de derde generatie, in op volledige transparantie. Zijn doel is om zijn producten met alle beschikbare middelen steeds verder te verbeteren. Daaraan werkt hij elke dag, ook al verzekeren kenners en La Brasiliana-liefhebbers hem steeds weer dat zijn koffie nauwelijks meer te verfijnen is.
Kwaliteit en transparantie
Sinds 1948 brandt de Torrefazione La Brasiliana in Ferrara in de regio Emilia-Romagna uitstekende koffie. Carlo Govoni, de oprichter, zette vanaf het begin in op de hoogste kwaliteit en een voor iedereen begrijpelijke productie van zijn producten. In plaats van recepten en mengverhoudingen geheim te houden, werden en worden ze openlijk gecommuniceerd.
Toch kunnen tot op de dag van vandaag slechts heel weinig branderijen even goede koffie als La Brasiliana produceren. Dat laat zien hoe belangrijk het vakmanschap, de ervaring en de intuïtie van de mensen zijn die de bonen selecteren, verwerken en tot unieke blends mengen.
Waardevolle bonen
Om de vereiste kwaliteit van de uiteindelijke koffie te allen tijde te bereiken, verwerkt La Brasiliana uitsluitend de beste ruwe koffie. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. De branderij accepteert geen concessies aan het resultaat en beperkt eerder de productiehoeveelheid als er niet genoeg ruwe koffie van de juiste kwaliteit op de markt beschikbaar is. Bovendien wordt veel creativiteit en zorg besteed aan het mengen van de verschillende soorten.
Van 100% arabica, waarin toch tot twaalf verschillende bonensoorten kunnen zitten, tot soorten met elk 50% arabica- en 50% fijne robusta-koffie, het aanbod is divers. Daarbij wordt elke bonenvariëteit afzonderlijk gebrand. Pas na het afkoelen worden ze gemengd in de verschillende blends. Zo ontstaan karakteristieke smaakvarianten die ook veeleisende, kritische fijnproevers overtuigen.
Leuk weetje
Hoewel de branderij La Brasiliana zeker niet alleen koffie uit Brazilië gebruikt, speelt het land toch een prominente rol voor de hele sector. Al meer dan 50 jaar is Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld. Bijna 3 miljoen ton en daarmee een derde van de wereldwijde productie wordt daar per jaar geoogst. En met bijna 20 miljoen zakken die jaarlijks in het land zelf worden gedronken, is het momenteel de op één na grootste consument na de VS. Koffie maakt in Brazilië minstens zo vanzelfsprekend deel uit van de dagelijkse cultuur als in Italië.
De alomtegenwoordige “Cafézinho” betekent niet alleen een kleine koffie, hij staat ook voor een speciale gastvrijheid. Hij is dik en zoet en wordt meestal zwart gedronken. Melk of room in de koffie wordt door slechts weinig Brazilianen gewaardeerd. Bijna altijd dient de Cafézinho ook als aanleiding voor een korte pauze waarin werk en zaken worden onderbroken. Wat de versheid van de gemalen bonen betreft, verschillen de voorkeuren van de Brazilianen echter wel van de onze. Tenminste, dat suggereert het volgende Braziliaanse spreekwoord: Van vrienden, wijn en koffie is de oudste de beste.