- Wat maakt een koffie mild en aromatisch?
- De invloed van het brandproces op de smaak
- De juiste melange - milde koffiesoorten
- Colombia: volle smaak, hoger zuurgehalte
- Brazilië: zacht, evenwichtig en weinig zuur
- Milde koffie en de nuances van smaak
- De juiste bereiding voor een perfect kopje
- De meest voorkomende smaakfouten en hun oorzaken
Milde koffie en koffie met een smaakje
Milde en aromatische koffie
Koffie behoort tot de populairste dranken ter wereld. De warme drank, die afkomstig is van de koffieplant, is in veel landen zelfs een historisch cultureel erfgoed geworden. Toch geldt: koffie is niet zomaar koffie. Naast zeer sterke en smaakintensieve varianten worden vooral milde koffiesoorten steeds populairder. Begrijpelijk, want steeds meer mensen willen blijkbaar een hoog zuurgehalte in hun koffie vermijden.
Naast de mogelijkheid om koffie met een scheutje melk te drinken, kan ook milde en aromatische koffie online worden gekocht. Maar wat maakt een koffie mild? Drie factoren zijn hier bepalend:
1. Brandingstijd
Wie een milde koffie verkiest, moet erop letten om alleen varianten te kopen die volgens het langzame brandingproces, bijvoorbeeld in een trommelbrander, zijn gebrand.
2. Koffiebonen
De koffiemelange moet bestaan uit bonen met een laag zuurgehalte. Er zijn veel soorten die aan deze eisen voldoen.
3. Bereiding
Koffiebonen moeten altijd vers zijn. Een koffie die al lange tijd is afgekoeld, mag in geen geval opnieuw worden opgewarmd.
Tip: Wie het extra mild wil, kan beter voor espresso kiezen. Dit type koffie bevat een zeer laag zuurgehalte en minder cafeïne dan filterkoffie.
De invloed van het brandproces
Wie van milde koffie houdt, maar niet wil inleveren op een krachtig aroma, moet uitsluitend bonen gebruiken die langzaam zijn gebrand. Het trommelbrandproces wordt hier als ideaal beschouwd. Door de lange brandingstijd wordt het zuurgehalte in de boon geleidelijk afgebroken - een groot voordeel ten opzichte van koffie uit industriële branderijen, waar vaak gebruik wordt gemaakt van het snelle schokbrandproces. Hierbij wordt alleen het oppervlak van de boon behandeld, terwijl de zuurheid in de kern behouden blijft.
De juiste melange - milde koffiesoorten
Wie zich stoort aan een hoog zuurgehalte in koffie, ontkomt niet aan een nauwkeurige keuze van de juiste koffieboon. Door de juiste rauwe koffie te kopen, kan het genot van een aromatische kop koffie aanzienlijk worden verbeterd. Een belangrijke factor is het land van herkomst, want afhankelijk van waar de koffieplant groeit, verschilt ook het zuurgehalte van de boon.
Colombia
Koffiebonen uit Colombia bevatten een zeer hoog zuurgehalte. Een melange met een groot aandeel Colombiaanse koffiebonen moet daarom worden vermeden.
Brazilië
Braziliaanse rauwe koffie vormt het tegenovergestelde van Colombiaanse koffie. De bonen zijn zeer laag in zuur en daardoor bijzonder mild en harmonieus van smaak. In combinatie met een langzame branding is dit dus perfect voor de meeste koffie- en espressodrinkers. Het kopen van Braziliaanse koffiebonen betekent echter geen concessie op smaak. Ook hier zijn chocolade- of nootachtige aroma’s te vinden.
De term "mild" wordt vaak verkeerd begrepen als het om koffie gaat. Veel koffiedrinkers denken dat milde varianten smaakloos en saai zijn. Dat is echter niet het geval. Met de juiste melange kan een milde koffie worden bereikt die niet te intens smaakt, maar toch de nodige kruidigheid behoudt. Het is belangrijk dat het grootste deel van de melange bestaat uit milde bonen, bij voorkeur biologische bonen, bijvoorbeeld uit Brazilië. Om een krachtig aroma te verkrijgen, is een kleine toevoeging van bonen uit Kenia of Colombia ideaal. Zo’n melange van lichte en krachtige rauwe koffie garandeert de perfecte koffiebeleving. Extra toevoegingen, zoals bonen uit Honduras die bekend staan om hun chocoladetonen, maken de melange compleet.
Let op: Er zijn ook Arabica-bonen met een zeer hoog zuurgehalte. Hetzelfde geldt voor cafeïnevrije koffie. Tijdens het productieproces gaan veel aroma’s verloren, waardoor zure bonen worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.
Milde koffie en smaak
Koffie is een van de meest aromatische dranken ter wereld. Met meer dan 800 verschillende smaakcomponenten ontstaat het unieke aroma (ter vergelijking: wijn bevat slechts 400 smaakcomponenten).
Voordat de koffie echter in ons kopje belandt, zijn er veel factoren die de smaak beïnvloeden. Naast de koffiesoort – Arabica is meestal milder dan Robusta – spelen vooral het teeltgebied en de weersomstandigheden tijdens de groei- en oogstperiode een belangrijke rol. Het klimaat heeft elk jaar invloed op de rauwe koffie. Net als bij wijn kan een oogst uit dezelfde regio het ene jaar anders smaken dan het volgende jaar. Hoe belangrijk het brandproces is voor milde koffie, is al uitvoerig besproken.
Na de oogst en het branden wordt de koffie vervoerd naar de consument. Dit is het laatste puzzelstukje voor de perfecte koffiemelange, want ook de bereiding heeft een doorslaggevende invloed op het aroma.
De juiste bereiding van een aromatische en milde koffie
Koffiepoeder in de machine, watertank vullen, op de knop drukken, klaar. Zo eenvoudig stellen veel koffiedrinkers zich de bereiding van hun favoriete drankje voor. Maar wie waarde hecht aan een bijzondere smaakbeleving, moet drie belangrijke basisregels volgen die een aromatische en milde koffie garanderen:
- Net als bij bijna elk ander voedingsmiddel geldt ook voor koffiebonen: hoe verser, hoe beter. Een online shop lijkt hier ideaal, want alleen bij directe verzending via internet zijn de koffiebonen echt vers en hebben ze niet al wekenlang in het magazijn of op de winkelplank gelegen.
- Het grootste deel van een kop koffie is water. Daarom kan het lonen om hier de beste kwaliteit te kiezen. Water met een hoog kalkgehalte moet worden vermeden.
- Hygiëne is essentieel bij de koffieproductie. Onderdelen van de machine die in contact komen met koffie moeten regelmatig worden schoongemaakt om vetten en oliën te verwijderen.
De meest voorkomende smaakfouten en hun oorzaken:
Weinig tot geen aroma
- Koffiebonen te oud of niet luchtdicht bewaard
- Te lage dosering
- Espresso: te lage zetdruk
Te veel zuur
- Verkeerde koffiemelange met een te snel brandproces
- Te grove maling
- Te zuur water
Verstoorde smaak
- Koffiemachine of bonenhouder niet gereinigd
- Slechte bonenkwaliteit
- Restanten van reinigingsmiddel in de machine (niet goed doorgespoeld na schoonmaak)
Weinig tot geen crema
- Koffie te lang bewaard na het zetten
- Te grove of te fijne maling
- Vuile machine of kopje
- Te oude bonenmelange