- Over Caffè New York – Espresso met Toscaanse karakter
- Caffè New York – Espresso met Toscaanse karakter
- Alleen het beste - New York Espresso
- Eerste keuze voor de New York koffie
- Koffie uit Toscane
- Van kuurkoffie tot delicatesse
- Uitgelezen bonen van Caffè New York
- Fun Fact
New York Caffé

Caffè New York – Espresso met Toscaanse karakter
Niet-koffiekenners kunnen door de naam van deze koffie en door het handelsmerk van de branderij, de gekleurde dame, op het verkeerde been worden gezet. Maar New York koffie wordt zeker niet aan de voet van het Vrijheidsbeeld gebrand, maar in het rustige Pistoia, hoofdstad van de gelijknamige provincie in Toscane.
Niet ver daarvandaan ligt Montecatini Terme, een van de grootste en beroemdste kuuroorden van Italië. Hier begon senior Ugo Incerpi in de jaren 1930 koffie te branden in een speciaal aangeschafte brandmachine. Hiermee wilde hij de veeleisende kuurgasten die zijn bar "New York" bezochten een bijzondere delicatesse aanbieden. Het succes kan hem echter zelf hebben verrast. Binnen korte tijd verspreidde de reputatie van zijn uitstekende koffie zich en daggasten reisden zelfs uit het verre Florence aan, dronken in zijn bar een of twee kopjes espresso en dachten daarbij niet aan de diverse kuuraanbiedingen van de plaats.
Enkele jaren later verscheen de gekleurde vrouw met de koffiebonen op de verpakking als optische representatie van deze gourmetkoffie. Het duurde echter nog 15 jaar voordat Oscar Onori, schoonzoon van meneer Incerpi, besefte dat het potentieel van Caffè New York daarmee nog lang niet was uitgeput. Hij breidde het eenmansbedrijf uit tot een echte branderij, waarvan de koffie in steeds meer bars en restaurants in heel Toscane werd aangeboden. En stap voor stap veroverde New York koffie andere markten. Vandaag genieten ook koffiekenners in Japan, Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en Duitsland van de producten van de kleine, fijne branderij.
Alleen het beste - New York Espresso
Naast de liefde voor het vak en decennialange ervaring zijn voor Caffè New York vooral de gebruikte ruwe koffiebonen en zorgvuldig samengestelde blends van belang. Zo bevat bijvoorbeeld de New York Espresso Extra van New York koffie naast 95% Arabica-bonen uit Midden-Amerika 5% edele "Blue Mountain" uit Jamaica. Deze bonen rijpen zeer langzaam in een vochtig en koel klimaat en ontwikkelen unieke aroma's. Hun smaak en de hoge kosten voor de teelt en de beperkte opbrengsten maken "Blue Mountain" echter tot een van de duurste en meest exclusieve soorten ter wereld.
Eerste keuze voor de New York koffie
Met hun filosofie vindt de kleine familiebranderij New York koffie acceptatie ook bij de meest veeleisende kenners wereldwijd en houdt zich succesvol staande tegen veel grotere en bekendere bedrijven. In vergelijking oordelen koffieliefhebbers vaak genoeg in het voordeel van de Torrefazione uit Pistoia. Zo zei een tester van de FEINSCHMECKER bij een blindproeverij: "Een perfecte koffie, gewoon geweldig."
Koffie uit Toscane
Door liefde voor het vak en decennialange ervaring wordt de kleine familiebranderij ook bij de meest veeleisende kenners wereldwijd geaccepteerd. Ze houdt zich succesvol staande tegen veel grotere en bekendere bedrijven. Zo bevat bijvoorbeeld de New York Espresso Extra 5% "Blue Mountain"-bonen - een van de meest exclusieve en duurste soorten ter wereld en overtuigt zo met uitzonderlijke aroma's.
Van kuurkoffie tot delicatesse
Begin jaren 1930 genoot de bar "New York" de kuurgasten van het kleine plaatsje Montecatini Terme in Toscane. Echter, de eigenaar, Ugo Incerpi, nam geen genoegen met de gebruikelijke zoetigheden en de gangbare koffie. In plaats daarvan kocht hij een eigen brandmachine en begon zijn eigen espresso te branden.
Deze was zo goed dat al snel talrijke gasten zelfs uit het verre Florence deze traktatie boven een kuur verkozen. Een tot op de dag van vandaag voortdurende succesverhaal begon en Caffè New York behoort inmiddels tot de fijnste gourmetkoffies die op de markt verkrijgbaar zijn.
Uitgelezen bonen van Caffè New York
Naast de hoogste brandkunst danken alle espresso's van New York koffie hun unieke aroma's en karakter aan de selectie en samenstelling van de gebruikte bonen. Hier komen de eisen en vaardigheden van Oscar Onori, schoonzoon van Ugo Incerpi en huidige chef van Caffè New York, tot uiting. New York koffie komt uit Java, Brazilië, Costa Rica, Ethiopië, Colombia, Kameroen, India, Guatemala, Nicaragua en Jamaica. De bonen worden ofwel tot betoverende blends samengesteld of als enkele variëteiten verwerkt.
New York koffie wordt in verschillende verpakkingen en handelsvormen aangeboden:
- hele bonen
- gemalen
- als Fairtrade Line
- als biologische koffie
- als pads volgens ESE-standaard
Fun Fact
Wist u dat naast de producten van New York koffie het wereldwijd bekendste "Café New York" ook in de oude wereld gevestigd is? Begin jaren 1890 gaf de New York Life Insurance Company de Oostenrijks-Hongaarse architect Alajos Hauszmann de opdracht om een hotel en een café te bouwen in Boedapest.
Zijn monumentale, met barokelementen gedecoreerde gebouwen werden symbolen van de Hongaarse hoofdstad. Het in 1894 geopende Café New York ontwikkelde zich tot een ontmoetingsplaats voor creatieven, intellectuelen en literatoren en overleefde – tijdens het communistische bewind onder de naam "Hungaria" en met een pauze tussen 2001 en 2006 – oorlogen, systeemwisselingen en maatschappelijke veranderingen. Vandaag behoren hotel en café tot een Italiaanse hotelgroep. De eigenaren hebben beide gebouwen met grote moeite monumentaal en stijlvol gerenoveerd.