Bonanza
Filteren op:
Bonanza Coffee Roasters: Berlijnse pionier van de Third Wave
De specialiteitenbranderij Bonanza Coffee Roasters uit de Duitse hoofdstad Berlijn is een koffiebar van de derde golf en een klasse apart. De twee oprichters, Yumi Choi en Kiduk Reus, waren een van de eersten die zich bezighielden met de zogenaamde third wave coffee. Ze branden en serveren koffie en ontwikkelen barista technieken samen met hun team en een grote dosis passie. In 2006 openden ze de oorspronkelijke locatie aan de Oderberger Straße 35 in de wijk Prenzlauer Berg. Tien jaar later konden ze de koffiebar uitbreiden en openden ze een tweede café in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg. Hier in de Adalbertstraße 70 kunnen koffiekenners genieten van hun koffie en door een glazen wand zien hoe eersteklas ruwe bonen worden omgezet in de fijnste koffiespecialiteiten.
Specialiteitenbranderij met café
In een bakstenen fabriek met grote binnenplaats verfijnt de branderij de koffie week na week en biedt een diepgaand inzicht in het brandproces. De locatie van het café is bewust gekozen omdat de straat de geschiedenis van Berlijn combineert met culinaire hoogstandjes. Ten tijde van de tweedeling van Duitsland lag de straat op de grens met West-Berlijn. De Berlijnse Muur liep dwars door de kruising van de Oderberger Strasse en de Bernauer Strasse. Vandaag de dag ziet de straat er heel anders uit en is onder Berlijners niet alleen bekend om zijn vele restaurants, bars en cafés.
Het motto in Berlijn is ‘Leef de koffie!’
De sfeer in het café is ontspannen en alles is gericht op de warme drank. Hier vind je geen tierelantijnen, de antieke roaster van Probat en het koffiezetapparaat zijn de pronkstukken van de kamers. Wat je hier wel vindt: transparantie en toewijding aan het product, aandacht voor detail en echte expertise. Dat proef je in elke boon van de Berliner Kaffeerösterei. Bovendien reizen de koffie-experts uit Berlijn - die aanvankelijk nog rondreisden als ‘Heroes’ - overal naartoe om deel te nemen aan kampioenschappen en trainingen en adviseren ze hun grote klanten. Het doel van het kleine team is om de klanten in Café Tasse te verwennen met een kopje heldere koffie - zonder overdreven gebrande smaken. Om dit te bereiken brandt Bonanza zijn groene koffie niet langer dan nodig is. De variëteit aan smaken moet naar voren komen, niet meer en niet minder. De claim van het bedrijf aan zichzelf en het team is: Love coffee.
De beste koffie bij Bonanza Coffee Roasters
Om de beste koffie te kunnen branden, reisden eigenaren Yumi Choi en Kiduk Reus een jaar lang de wereld rond. Ze zijn naar de beste teeltgebieden gegaan voor de koffiebonen en de beste bereidingswijzen en belandden uiteindelijk in branderijen in Londen, de VS en Italië. Het koffieassortiment van Bonanza is dan ook bijzonder hoogwaardig. Probeer eersteklas soorten uit Brazilië, Colombia of Ethiopië en bestel ze hier online op roastmarket. Tot de heerlijke creaties uit Berlijn behoort bijvoorbeeld de Bonanza Blend. Met de smaken van chocoladetruffel en zwarte kers, prikkelt de blend van Colombiaanse en Braziliaanse koffiebonen je zintuigen. De koffie smaakt zoet en heeft een romige body. De afdronk ontwikkelt een hint van boterkoekjes en bessenjam.
De hele koffiewereld in Prenzlauer Berg
De koffiesoort El Carmen is daarentegen een Single Origin met bonen uit het zuiden van Colombia. De gewassen bonen komen uit de Colombiaanse koffieregio Huila en ontwikkelen hun zoete en fruitige smaak na een medium branding bij Bonanza. Kenners zullen tonen van rode appel en amandel herkennen. De Colombiaanse smaakt natuurlijk altijd uitstekend, maar het beste uit de espressomachine. Voor koffiedrinkers die cafeïne willen vermijden is er de El Carmen Decaf. De cafeïnevrije koffie maakt indruk met zijn fruitige smaak van honing, pruim en peer. Overigens is El Carmen Espresso vernoemd naar de gelijknamige vereniging El Carmen, die ervoor zorgt dat koffieboeren beter worden betaald.
Nutty tot fruitig - voor elke smaak de juiste boon
De Sasaba zorgt voor een smaakexplosie in de mond. Gemaakt van 100% arabicabonen smaakt deze variëteit bloemig en intens naar aardbeien, heerlijke boterkoekjes en melkchocolade. De bonen groeien in Ethiopië op een hoogte van meer dan 2000 meter. De bijzondere smaak en het intense aroma van deze variëteit won de Duitse Brouwersbeker in 2016! Deze en andere lekkernijen van speciaalbranderij Bonanza Coffee Roasters zijn verkrijgbaar in handige 250 gram zakken. Dit is precies het juiste verpakkingsformaat voor een verse koffie. Zo smaakt hij elke dag als vers gebrand.
Conclusie
Met Coffee Roasters uit Berlijn krijg je de beste kwaliteit rechtstreeks in je kopje. Elke boon wordt met toewijding verfijnd tot een voortreffelijk eindproduct. Elke medewerker geeft het beste van zichzelf. Elk kopje smaakt uniek. Ontdek nu de smaak van Prenzlauer Berg.
Foto's: M. R. Bonanza Coffee GmbH