- Biologische en Fairtrade-koffie: Duurzame alternatieven
- Wat maakt biologische koffie bijzonder?
- Welke criteria gelden voor biologische koffie?
- Biologische koffie – van oogst tot branding
- Wat is Fairtrade-koffie?
- De Fairtrade-standaarden
- Teelt en verwerking van Fairtrade-koffie
- Biologische en Fairtrade-pakketten bij roastmarket ontdekken
Biologische & Fairtrade proefpakketten
Biologische en Fairtrade-koffie: Duurzame alternatieven
Koffie is het populairste warme drankje van de Nederlanders. Wie dagelijks koffie drinkt, zou zich daarom ook moeten verdiepen in de herkomst en de teeltomstandigheden. Biologische koffie is niet alleen goed voor de natuur, maar overtuigt ook met intense aroma’s. Met de aankoop van Fairtrade-koffie ondersteunt u bovendien de leef- en arbeidsomstandigheden van koffieboeren.
Bij het kopen van biologische en Fairtrade-koffie kan men door het grote aantal keurmerken snel het overzicht verliezen. Om zeker te weten dat u de juiste keuze maakt, hebben wij alle belangrijke informatie voor u samengevat.
Wat maakt biologische koffie bijzonder?
Bij biologische koffie heeft iedere koffieliefhebber waarschijnlijk een bepaald beeld. Achter deze ogenschijnlijk eenvoudige term schuilen echter complexe verbanden. De kwaliteit van de certificaten en keurmerken die gecertificeerde koffie, espresso of thee aanduiden, speelt een doorslaggevende rol. Een groot aantal biologische keurmerken concurreert al jaren om de gunst van de consument. Op elke biologische koffie zou minstens één van de volgende keurmerken te vinden moeten zijn:
- Bio volgens EG-Öko-Verordnung: Dit biologische keurmerk is gangbaar in Duitsland. Het garandeert dat de biologische landbouw volgens EU-wetgeving wordt nageleefd en regelmatig wordt gecontroleerd.
- EU-bio-logo: Producten met dit logo zijn biologisch geteeld. Ze zijn binnen of buiten de Europese Unie geproduceerd of verwerkt.
Let op: deze keurmerken certificeren uitsluitend de biologische teelt van koffie, maar niet de arbeidsomstandigheden van de koffieboeren. Alleen het Fairtrade-keurmerk op een verpakking garandeert dat verwerking en verkoop voldoen aan sociale, ecologische en economische standaarden.
Welke criteria gelden voor biologische koffie?
Om als biologische teelt te worden beschouwd, moet koffie aan een aantal criteria en eisen voldoen:
- Geen gebruik van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen: Biologische koffie wordt doorgaans zonder pesticiden en kunstmest geteeld. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen minimale hoeveelheden worden gebruikt.
- Geen genetische modificatie: Om het biologische keurmerk te krijgen, moet koffie minstens 95 procent biologisch zijn en mag het niet meer dan 0,9 procent genetisch gemodificeerd materiaal bevatten.
- Teelt in gemengde culturen: Bij een gemengde teelt worden naast koffie ook andere planten zoals bananen of cacao verbouwd. In tegenstelling tot monoculturen worden voor deze vorm geen bossen gekapt. Daarnaast wordt uitputting en erosie van de bodem voorkomen. Een ander voordeel is dat de koffiebessen in de schaduw van grotere bomen kunnen groeien. Hierdoor rijpen ze langzamer en zijn ze minder vatbaar voor insectenvraat.
- Recycling van plantaardig afval: Na de oogst worden de schillen van de koffiebonen verwijderd. Bij duurzame teelt worden deze vervolgens gecomposteerd en verder gebruikt.
Deze keurmerken certificeren echter uitsluitend de biologische teelt van koffie, niet de arbeidsomstandigheden van de boeren. Alleen het Fairtrade-keurmerk op een verpakking garandeert dat verwerking en verkoop aan sociale, ecologische en economische standaarden voldoen.
Biologische koffie – van oogst tot branding
Bij machinale oogst, het zogenaamde stripping, worden koffiebessen met verschillende rijpheid geoogst. Dit leidt tot kwaliteitsverlies en bij een groot aantal onrijpe of overrijpe vruchten worden de bessen onbruikbaar. Bij de oogst van biologische koffie wordt echter rekening gehouden met ecologische aspecten. Dat betekent dat ze met de hand worden geplukt. Deze methode heet picking. Zo wordt de rijpheid van elke koffiebes door de boeren gecontroleerd. Handwerk is bij de productie van biologische koffie een veel betere optie dan machinale verwerking. Picking is duurzamer en milieuvriendelijker – en garandeert bovendien de beste smaak en uitstekende kwaliteit! Meer interessante informatie hierover vindt u in ons artikel over de koffie-oogst.
Na de oogst uit de producerende landen tot aan de verwerkingsbedrijven zijn lange transportafstanden nodig. De transportmiddelen en verpakkingen moeten aan speciale eisen voldoen zodat het aroma en de kwaliteit van de koffie behouden blijven en vers bij de consument aankomen. Meestal wordt de rauwe koffie per schip uit de teeltlanden over de hele wereld vervoerd. Om de CO2-balans per kilo koffie te verbeteren, worden grote hoeveelheden tegelijk vervoerd. De onvermijdelijke CO2-uitstoot door transport over water en land wordt door sommige koffiehandelaren en branderijen gecompenseerd via milieuprojecten.
De branding van biologische koffie hoeft niet aan speciale eisen te voldoen. Toch is verantwoordelijk werk van de producenten in het belang van het milieu wenselijk. Zowel de brandduur als de temperatuur beïnvloeden de uiteindelijke smaak. Om de aroma’s van biologische koffie of espresso volledig tot hun recht te laten komen, moet deze langzaam en voorzichtig worden gebrand.
Wat is Fairtrade-koffie?
Talrijke organisaties en initiatieven zoals Fairtrade International hebben als doel de arbeids- en leefomstandigheden van koffieboeren te verbeteren. Zo willen ze onder andere hun positie tegenover afnemers en leveranciers versterken. Het woord “fair” betekent geen liefdadigheid, maar laat zien dat het harde werk van de producenten wordt gewaardeerd en eerlijk beloond.
TransFair geeft in Duitsland het bekendste Fairtrade-keurmerk uit. TransFair is als vereniging onderdeel van het netwerk van Fairtrade International en is gevestigd in Keulen. Het keurmerk op de verpakking garandeert dat deze Fairtrade-koffie bevat die volgens Fairtrade-standaarden is geproduceerd. Let op: het keurmerk is geen garantie dat de koffie volgens biologische richtlijnen is geteeld.
De Fairtrade-standaarden
Met strikte doelen worden de Fairtrade-doelstellingen bereikt. Elke gecertificeerde onderneming is verplicht zich hieraan te houden. Deze standaarden omvatten onder andere:
- een duurzaam beheer van de teeltgebieden.
- een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid.
- een vaste minimumprijs voor de rauwe koffie.
- een extra premie voor biologische teelt. Fairtrade accepteert in principe ook conventioneel geteelde koffie, maar door de extra premie stappen steeds meer boeren over op biologische productie.
Deze financiële en organisatorische zekerheid biedt de boeren en hun families meer veiligheid – zowel sociaal als professioneel. Ze krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaal, dat ze als betrouwbare basis kunnen investeren in de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. In trainingen leren ze over de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van teelt en oogst. Ten slotte krijgen de koffieboeren betere voorwaarden bij partners en leveranciers. Zo zorgen de Fairtrade-standaarden voor een stabieler bestaan en een betere toekomst voor talloze kleine bedrijven.
Teelt en verwerking van Fairtrade-koffie
Ongeveer 730.000 kleine boeren werken momenteel op een miljoen hectare volgens de Fairtrade-standaarden. In alle grote koffieregio’s hebben producenten zich verenigd in ongeveer 450 producentenorganisaties. Het aantal gecertificeerde bedrijven groeit wereldwijd. Vrijwel elke koffie- of espressovariant is inmiddels ook als Fairtrade-koffie verkrijgbaar. Toch produceren Fairtrade-gecertificeerde bedrijven tot nu toe slechts twee procent van de wereldwijde koffie-export. Er is dus nog enorm veel potentieel.
De Fairtrade-standaarden bevatten geen eisen voor de verwerking van koffie. Toch moet rauwe koffie uit Fairtrade-teelt natuurlijk ook verantwoord worden verwerkt. Handmatige oogst zorgt ervoor dat de vruchten rijp en van hoge kwaliteit zijn. Bij een zachte, langdurige branding halen ervaren branders de aroma’s uit de rauwe koffie, voordat deze in milieuvriendelijke verpakkingen wordt verpakt. Koffieliefhebbers die een iets hogere prijs accepteren, ondersteunen met elke kop de Fairtrade-gedachte.
Biologische en Fairtrade-pakketten bij roastmarket ontdekken
Met de aankoop van biologische en Fairtrade-koffie ondersteunt u niet alleen een duurzame en verantwoorde omgang met de natuur, maar ook een betere beloning en ondersteuning van koffieboeren in Fairtrade-programma’s. Duurzaam geproduceerde en verwerkte koffie verwent zowel het gehemelte als de geest! Uiteraard vindt u ook bij roastmarket een ruime keuze aan hoogwaardige koffies. Kunt u niet direct kiezen? Dan zijn onze biologische en Fairtrade-pakketten precies wat u zoekt! Een zorgvuldig geselecteerd assortiment biologische of Fairtrade-koffie garandeert u het perfecte koffiemoment!
roastmarket is gecertificeerd volgens DE-ÖKO-007