- Over De Wildkaffee Rösterei in Garmisch-Partenkirchen: Passie voor absolute kwaliteitskoffie
- De Wildkaffee Rösterei in Garmisch-Partenkirchen: Passie voor absolute kwaliteitskoffie
- Koffieliefde, geërfd van de overgrootvader
- Sport en verveling: Het resultaat is de Wildkaffee Rösterei
- Edelkoffie uit Duitsland
- Duurzame bewustzijnsverandering van de consument
- Ruwe koffiebonen, rechtstreeks van de boeren
- Elke boon voorzichtig gebrand
- Het café in de Bahnhofstraße
- Wildkaffee in de winkel van roastmarket bestellen
- Conclusie: Wees wild!
Wildkaffee
De Wildkaffee Rösterei in Garmisch-Partenkirchen: Passie voor absolute kwaliteitskoffie
Een ex-ijshockeyprofessional en een ex-skiër: Dat zijn Leonhard, genaamd Hardi, en Stefanie Wild, die in 2010 de naar hen vernoemde „Wildkaffee Rösterei“ in Garmisch-Partenkirchen hebben opgericht. Detailverslaving en productliefde, deze eigenschappen hebben niet alleen de eigenaren, maar ook het team. Iedereen wil het beste uit de boon halen qua smaak - en dat zonder compromissen, want, zoals de eigenaar zelf zegt, „Een kunstenaar moet passie in zich hebben“. Echt goede koffie wordt niet snel bereid. In hun branderij wordt elke kop koffie bijna gevierd.
Koffieliefde, geërfd van de overgrootvader
Overgrootvader Leonhard Panholzer opende samen met zijn vrouw Maria Weiland in 1892 een winkel waar hij room en verse melk verkocht. Hij brandde hier ook koffiebonen die hij uit Hamburg haalde. Destijds uniek in de Alpen, omdat de kunst van het koffiebranden nog grotendeels onbekend was.
Sport en verveling: Het resultaat is de Wildkaffee Rösterei
Deze traditie heeft Hardi Wild opgepakt. De geboren Beier speelde tien jaar in de ijshockey-Bundesliga, namelijk bij de „Kölner Haie“, de „Hamburger Freezers“ en de „Augsburger Panther“. Deze tijd ervoer hij als doelman enerzijds behoorlijk zwaar, anderzijds werd hij steeds meer verveeld. Samen met zijn vrouw Stefanie, een ex-skiër, richt hij zich nu al meer dan acht jaar op koffie. De bonen kopen de twee branders als ruwe koffie rechtstreeks van de boeren uit Brazilië, Nicaragua, Kenia en Burundi. Ze branden zelf, mengen, verpakken en verkopen hun koffie aan particuliere klanten en klanten uit de horeca. Sinds 2014 schenken ze hun drankje uit in hun eigen café in de Garmischer Bahnhofstraße. Al sinds 2011 schrijft het bedrijf zwarte cijfers, nadat het paar dagelijks tien uur of meer in hun branderij investeerde.
Edelkoffie uit Duitsland
De Wilds behoren tot de nieuwe generatie koffiebranders die voor het door mensenhanden verfijnde natuurproduct doen wat jonge wijnmakers begin jaren 90 voor de wijn hebben gedaan, nadat overproductie en slechte kwaliteit de markt hadden aangetast: Ze transformeren koffie door radicale selectie van een goedkoop massaproduct naar een luxeproduct en begeleiden het - weg van de schappen van supermarkten - naar de vitrines van delicatessenwinkels. In hun branderij liggen 15 verschillende Wildkaffee soorten opgeslagen, verpakt in zakken van 60 kilo.
Duurzame bewustzijnsverandering van de consument
Ook al noemen de media de nieuwe generatie branders graag „koffiehipsters“, Hardi Wild gelooft niet in een trend. Hij gaat eerder uit van een verandering in het bewustzijn van de klanten, omdat het huidige consumptiegedrag van veel Duitsers duurzaamheid en ecologische verwerking van levensmiddelen beloont door bereid te zijn om voor handgemaakte producten ook passende prijzen te betalen.
Ruwe koffiebonen, rechtstreeks van de boeren
De branderij betrekt meer dan 85 procent van haar koffiebonen rechtstreeks van de kleine boeren. De meeste kent de eigenaar persoonlijk. Het is zijn passie om de beste bonen voor zijn klanten te vinden, waarbij een steeds groeiend netwerk en nauwe vriendschappen met de boeren in de herkomstlanden een grote hulp zijn. Bovendien bezoekt hij regelmatig de boerderijen en inspecteert hij de nieuwe oogsten en werkmethoden ter plaatse. Wanneer de koffiebonen in de Wildkaffee Rösterei aankomen, worden ze zorgvuldig verder verwerkt en ondergaan ze constante kwaliteitscontroles. Dit betekent echter niet dat elke soort koffie altijd hetzelfde smaakt. Koffie is immers een natuurproduct, waarbij de smaak ook afhankelijk is van de heersende weersomstandigheden. Daarom is het normaal, aldus Hardi, dat de oogst uit Guatemala het ene jaar iets anders smaakt dan het vorige jaar.
Elke boon voorzichtig gebrand
Volgens de individuele eisen van elke partij worden de bonen in de Wildkaffee Rösterei op de begane grond verfijnd in een brandmachine die van de vloer tot het plafond reikt. Er passen 45 kilogram bonen in de machine. De brandmeester Josef Staltmayr observeert op een monitor een curve die eruitziet als een snel stijgende aandelenkoers. Deze bepaalt de intensiteit waarmee de brander de bonen hitte moet toedienen. Hier kan de waarnemer, zoals bij een wasmachine, door het kijkglas rauwe groene bonen in de binnenruimte zien ronddraaien. Met veel expertise en finesse stemt de brandmeester temperatuur, brandduur en andere factoren op elkaar af en brengt zo de aanwezige aroma's, smaak- en geurstoffen naar voren.
Het café in de Bahnhofstraße
Tussen nagelstudio en spaarbank, dorstige werknemers en moeders met kinderwagens: Ze staan allemaal in de rij aan de balie om espresso, cappuccino of thee (geserveerd met stopwatch!) te bestellen. Barista Robin Matthijsse bereidt filterkoffie naar wens van de klanten - bijvoorbeeld met de Japanse filteropzet Hario V60 Dripper, in de slanke Chemex, waarvan het prototype in het Museum of Modern Art in New York staat. Of met de AeroPress, die is gebaseerd op de klassieke French Press, maar ook een filter heeft zodat het poeder niet in de koffie blijft. De gasten kunnen dus talloze drankjes genieten in het café in Garmisch-Partenkirchen. Een selectie van zelfgemaakte taarten, muesli, belegde broodjes en pretzels en soepen - alles op tien vierkante meter - maakt het rijke en gevarieerde aanbod voor de gasten compleet en maakt van het café bijna een volwaardig restaurant. De eigenaar is erg trots op zijn ambitieuze medewerkers, van wie hij de meeste al zijn hele leven kent.
Wildkaffee in de winkel van roastmarket bestellen
Wilt u zelf de volle aroma's van de koffies van de branders uit Garmisch-Partenkirchen ervaren? Dan bent u in de winkel van roastmarket precies goed. Ontdek verschillende Wildkaffee soorten en profiteer van snelle verzending binnen enkele werkdagen. En of het nu gaat om hele bonen, gemalen, capsules, pads of ook accessoires en andere levensmiddelen zoals cacao of gebak, alles nodigt uit om te ontdekken. Met duidelijke beoordelingen van onze klanten vindt u zeker de perfecte koffie of thee waarmee u uw favoriete drankjes kunt bereiden.
Conclusie: Wees wild!
Passie voor koffie, dat is de drijfveer van alle zakelijke activiteiten van het huis „Wildkaffee Rösterei“ in Garmisch-Partenkirchen, een nog vrij jong bedrijf dat echter al veel heeft bereikt op het gebied van koffie en zijn klanten steeds weer verrast met zijn verfijnde edelkoffiesoorten!