Solino

Solino - Het iets andere koffieproject
Duurzaam, hulpbronnenefficiënt, milieuvriendelijk: Deze termen zijn tegenwoordig in de mond van iedereen, ook en vooral in verband met het onderwerp „koffie“. Bekend is het keurmerk „Fairtrade“, dat zich vooral richt op eerlijke handelsbetrekkingen. Nog een stap verder dan Fairtrade gaat oprichter Felix Ahlers met Solino. In de regel importeren koffiemerken uitsluitend ruwe bonen. Het meeste geld wordt echter verdiend met de verdere verwerking (branden, drukken en verpakken). Helaas gebeurt dit niet in het land van herkomst. Solino doet dit anders: Het idee is dat de grondstoflanden hun bonen zelf branden, malen, verpakken en het eindproduct vervolgens exporteren. Hierdoor worden eerlijke voorwaarden voor alle betrokkenen gegarandeerd en worden perspectieven en gekwalificeerde banen voor mensen in Ethiopië gecreëerd: Solino heeft zo de eerste koffie gecreëerd die voor 100% in Ethiopië wordt geproduceerd.
Felix Ahlers - Het gezicht achter Solino
Felix Ahlers doet sinds 2008 in Ethiopië precies dat, want hij laat in het Ethiopische Addis Abeba koffie- en espressobonen branden, die hij onder het label „Solino Coffee“ in Duitsland op de markt brengt. Ahlers is echter geen onbekende in de voedingsmiddelenindustrie. Hij is namelijk voorzitter van de Frosta AG, een bedrijf dat diepvries- en kant-en-klaarmaaltijden aanbiedt en deze producten zonder toevoegingen produceert. In de voedingsmiddelenbranche, die niet bepaald bekend staat om zijn veranderingsgezindheid, wordt Ahlers beschouwd als een visionair.
In Ethiopië, tegelijkertijd Afrika's grootste producent van ruwe koffie, ontdekte hij dat het grootste deel van de opbrengsten van koffie pas door de verdere verwerking wordt gegenereerd. Dit proces bestond echter niet in Ethiopië. Om ervoor te zorgen dat de lokale kleine boeren meer profiteren van de internationale handel, moest dit veranderen, aldus Ahlers.
Al meer dan 10 jaar wijdt hij zich aan zijn Solino koffieproject. Hij heeft de startfinanciering en de machines geleverd, branders geselecteerd en opgeleid, met de autoriteiten gestreden om vergunningen en voortdurend de kwaliteit van elke afzonderlijke werkstap gecontroleerd. Het interessante daarbij is dat hij officieel slechts als tussenhandelaar fungeert, die de afgewerkte koffie naar Duitsland importeert en aan handelaren verkoopt.
Solino - handelen in plaats van helpen
Handel is voor Solino de juiste weg voor ontwikkelingshulp. Want in tegenstelling tot klassieke ontwikkelingshulp ontstaat hierbij geen afhankelijkheid of passiviteit. Belangrijk is dat rijke landen hun markten openen en ook ontwikkelingslanden laten delen in hun groei. Solino erkende dat een land zich alleen kan ontwikkelen met behulp van waardevermeerdering en verdere verwerking. In het kader van het Solino koffieproject zijn in Ethiopië al 120 banen gecreëerd.
Als de waardevermeerdering tot het eindproduct als het ware „in één hand“ blijft, kan in het land van herkomst tot 60 procent meer omzet worden gegenereerd - en dat zonder een hogere verkoopprijs voor de consument. Daarvan profiteren iedereen: de koffieboeren evenals iedereen die betrokken is bij de productie van de afzonderlijke bonen, zoals de vrouwen die de koffiebonen sorteren, de mannen die ze branden en ook de drukker in Addis Abeba, die in opdracht van Solino de etiketten voor de verpakkingen drukt. Dus een echte win-win situatie voor alle betrokkenen!
Het geld dat wordt verdiend met de verkoop wordt ook in Ethiopië geïnvesteerd, bijvoorbeeld in nieuwe verpakkingsinstallaties en in de opleiding van de medewerkers van de kleine koffiebranderij die Solino koffie uit Addis Abeba levert.
In directe samenwerking met Solino koffie hebben we een exclusief interview gevoerd met Dennis Roß van Solino. Leun achterover met een heerlijk kopje koffie en ontdek in de video alles over het bedrijf, de sociale projecten die worden ondersteund door de aankoop van Solino koffie en de mensen achter de koffie.
Solino ziet bewust af van keurmerken
Solino werkt bij de inkoop van ruwe bonen samen met een boscoöperatie. Deze coöperatie wordt sinds twee jaar geleid door Yodbar Gashaw, een 32-jarige moeder van vier kinderen. De Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) ondersteunt deze en ongeveer 50 andere coöperaties. Verschillende doelstellingen zoals goede arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en het vermijden van pesticiden worden uitgevoerd in opdracht van de Duitse regering. In Ethiopië, het oorsprongsland van de Arabica koffieboom, wordt praktisch nooit kunstmest gebruikt. De koffieplant voelt zich daar zeer goed en levert ook zonder chemie en irrigatie de beste opbrengsten. Voor de boeren zou het verkrijgen van een biologische certificering aanzienlijke kosten met zich meebrengen, omdat voor een dergelijke certificering meestal hoge vergoedingen worden gevraagd. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk geld bij de koffieboeren in Ethiopië blijft, heeft Solino er bewust voor gekozen om af te zien van een biologische certificering. Dit zou Solino koffie toch niet beter maken, maar alleen duurder. Uiteraard wordt bij regelmatige controles ter plaatse en in het laboratorium gegarandeerd dat er geen pesticiden aanwezig zijn.
Hoogland koffie en espresso van Solino
Solino koffie is een zongedroogde hoogland Arabica koffie, die traditioneel gedurende 22 minuten in de trommelbrander bij lage temperatuur wordt gebrand. Door deze voorzichtige branding komt het aroma zeer evenwichtig tot uiting. U kunt een fruitige kruidige smaak verwachten met een vleugje pure chocolade. Deze koffie wordt meestal verbouwd op de hoogvlakten van de regio's Jimma en Illubabor op ongeveer 2.000 meter hoogte in het zuiden van Ethiopië, waarbij de oogst plaatsvindt van november tot januari.
Daarnaast ondersteunt Solino het initiatief „OurFathersKitchen“, een organisatie voor straatkinderen in Addis Abeba, waarbij de donaties voor 100% bij de kinderen terechtkomen. Alle medewerkers werken vrijwillig en er zijn geen administratieve kosten.
Conclusie
Het project van Frosta voorzitter Felix Ahlers is in zijn doelstelling echt uniek en misschien een voorbeeld voor anderen die ook het gehele productie- en verwerkingsproces van koffiebonen in het land van herkomst - of het nu Ethiopië of een ander land is - willen vestigen. Mooi is ook de naam van dit project, want „Solino“ is Italiaans en betekent „kleine zon“, een naam die hoop moet symboliseren. Hoop, dat brengt Solino koffie nu al - en wel voor alle betrokkenen!
Solino bij roastmarket ontdekken
Solino combineert duurzaamheid met de fijnste koffiebeleving. Met de aankoop van de koffiecreaties draagt u bij aan een effectieve waardeketen en zorgt u tegelijkertijd voor een eerlijk inkomen voor alle betrokkenen. En dat is nog niet alles: Uiteraard kunt u bij Solino ook een unieke smaakpalet van hoogwaardige koffie verwachten. De brandingen van de duurzame koffieproducent, zoals de Solino Caffè Crema, of de Solino Hochland Espresso, overtuigen met veelzijdige en fijn uitgebalanceerde aroma's. Bijzonder voorzichtig en bij lage temperaturen gebrand met behulp van het trommelbrandproces, is koffie en espresso van Solino een zeer hoogwaardige en gewoon lekkere manier om de smaakwereld van de bonen uit het Ethiopische hoogland te ontdekken. Geniet van intense espresso's met geweldige crema of ook smakelijke filterkoffie van Solino!