- Over Keulen aan de Rijn - niet alleen de hoofdstad van het carnaval
- Keulen aan de Rijn - niet alleen de hoofdstad van het carnaval
- „Koffie op Kölsch“, of hoe het verder ging met Schamong
- Traditioneel Schamong - Jarenlange ervaring in het branden helpt het karakter van de koffie volledig tot uiting te komen
- Schamong lidmaatschappen – geheel in de geest van duurzame productie
- Conclusie
Schamong

Keulen aan de Rijn - niet alleen de hoofdstad van het carnaval
De koffiebranderij Schamong is de oudste van zijn soort in Keulen en beschikt over 70 jaar expertise op het gebied van koffiebranden. Op 1 september 1949 opende Josef Schamong de zaak aan de Venloer Straße in Keulen als filiaal van de branderij „Lülsdorff Kaffee“, een bedrijf dat hij in 1960 overnam. Na de aanschaf van een brandmachine richtte hij het label „Schamong Kaffee“ op met als doel de inwoners van Keulen koffie van unieke kwaliteit te bieden. De uitvoering lukte hem uitstekend, zodat de koffiebranderij zich in de daaropvolgende jaren kon vestigen. Al snel reikte haar reputatie verder dan de stadsgrenzen van Keulen.
„Koffie op Kölsch“, of hoe het verder ging met Schamong
Op 1 januari 1995 droeg Josef Schamong de koffiebranderij om leeftijdsredenen over aan zijn oudste zoon Fred Schamong, die het traditionele merk succesvol naar 2008 leidde. Momenteel wordt de koffiezaak geleid door familieleden in de derde generatie. Het doel is onveranderd en bestaat nog steeds uit het aanbieden van uitstekende koffie van bijzondere kwaliteit. Daarbij helpen de onmisbare ervaringen en het voortdurende streven naar verbetering in combinatie met de wens om voortdurend nieuwe kennis op te doen.
Na de verhuizing begin 2011 naar de nieuwe ruimtes aan de Venloer Straße 535 werd het hele winkelconcept van Schamong volledig herzien in samenwerking met de Keulse barista Fabio De Nittis, en werd de eerste Koffie Academie van Keulen opgericht. Deze harmonieuze combinatie van traditie en moderniteit is ook bepalend voor de derde generatie. Elke afzonderlijke, handmatig uitgevoerde werkstap wordt steeds weer verfijnd. De eerst gebruikte gietijzeren trommelbrander staat nog steeds in de inmiddels oudste koffiebranderij van Keulen en ondersteunt Schamong bij het leveren van koffie aan koffieliefhebbers ver buiten de grenzen van Duitsland.
Traditioneel Schamong - Jarenlange ervaring in het branden helpt het karakter van de koffie volledig tot uiting te komen
Het bedrijf stelt zichzelf de hoogste normen en werkt met ambitieuze toewijding tot in het kleinste detail. Daarbij komen de hoogste kwaliteitseisen aan de grondstoffen en de moed om altijd verder te kijken dan de „koffiekoprand“ om klanten de ervaring van verfijnd genot te bieden, die tot uiting komt in de verschillende koffievarianten. Zo worden in het koffiebranden uitsluitend bonen gebruikt van uitstekende plantages in Afrika, Zuid- en Centraal-Amerika en Azië, die overtuigen door de behandeling zonder schadelijke stoffen en de rijping in een uitstekend klimaat. Anders dan industriële grootbranderijen wordt de Schamong koffie met de traditionele trommelbrander in een langzame methode gebrand.
Deze langzame en voorzichtige methode maakt de optimale vorming van aroma's en de afbraak van ongewenste zuren mogelijk. Op deze manier kan elke afzonderlijke koffieboon haar volledige, natuurlijke smaakpotentieel optimaal ontwikkelen. Omdat elke ruwe koffievariëteit die door Schamong wordt gebruikt haar eigen, individuele karakter heeft, worden de verschillende soorten ook afzonderlijk en verschillend gebrand. Na elke brandcyclus wordt elke partij nog met de hand geselecteerd, voordat de koffie uiteindelijk in de verkoop komt.
Schamong lidmaatschappen – geheel in de geest van duurzame productie
Om het voortdurende streven naar kwaliteit ook extern tot uitdrukking te brengen, is Schamong lid van de SCAE (Speciality Coffee Association), een internationaal opererende vereniging van koffiespecialisten, en de Deutsche Röstergilde, de belangenorganisatie voor specialiteitenkoffiebranderijen. Door het toekennen van het kwaliteitskeurmerk stelt de Röstergilde duidelijke richtlijnen op het gebied van traditionele koffieproductie en geeft daarmee u, als consument, de zekerheid dat u uitsluitend uitstekend verwerkte producten koopt. Dit certificaat staat niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor duurzaamheid, transparantie en eerlijkheid. Daarnaast ondersteunt Schamong de non-profitorganisatie „Coffee Kids“, een vereniging die zich inzet voor het duurzaam verbeteren van de levenskwaliteit van kinderen en gezinnen in de koffieproducerende landen.
Conclusie
Het merk Schamong Kaffee® is sinds het ontstaan een begrip voor kwalitatief hoogwaardige koffie uit eigen branding - en dat ver buiten de grenzen van Keulen. Maar niet alleen u, als liefhebber, komt bij Schamong volledig aan uw trekken. Ook degene die dieper in de geheimen van koffie wil duiken, kan in het kader van de Koffie Academie, die Schamong in 2010 als eerste van zijn soort in Keulen heeft opgericht, diep in exclusieve koffiekennis duiken!
Het portfolio van hoogwaardige koffies vult Schamong overigens aan met trendy koffieaccessoires zoals cappuccinokoppen en espressokoppen, die u ook bij roastmarket kunt ontdekken.