Filterpapier
Het ontstaan van filterpapier
Al in de 18e eeuw ontstond in Europa de wens om ongewenste resten van koffiedik in het kopje te vermijden. Aanvankelijk werd er een zeef gebruikt, maar op de lange termijn bleek dit niet succesvol. Omdat het koffiedik de koffie na verloop van tijd erg zuur en bitter maakte, werden in Engeland en Frankrijk aan het begin van de 19e eeuw stoffen filters ontwikkeld, die tot doel hadden het koffiedik beter te filtreren. Met de bouw van de eerste filterkoffiezetapparaten nam ook de vraag naar stoffen filters toe. Omdat het volledig reinigen van deze stoffen echter erg moeilijk en tijdrovend was, duurde het niet lang voordat de beroemde papieren koffiefilters op het toneel verschenen: het papieren filter voor koffie. Het eerste wegwerpfilter en de bijpassende houder werden ontwikkeld door de Duitse huisvrouw Melitta Bentz en in 1908 in Berlijn gepatenteerd. Tot op de dag van vandaag staat de naam "Melitta" symbool voor het klassieke ronde filter van cellulose.
Het filterpapier en zijn voordelen
Filterpapier voor koffiefilters bestaat uit cellulose, dat met zijn microscopisch kleine poriën een fijn netwerk van vezels vormt om de best mogelijke filtratie te bereiken. De grootte van de poriën van het filterpapier is bepalend. Als de poriën te klein zijn, wordt de koffie wat zuurder en duidelijk te bitter. Bij grote poriën vindt er een te korte extractie plaats en worden de smaakstoffen niet opgenomen. Tegenwoordig is het filterpapier zo ver ontwikkeld dat het optimaal is afgestemd op het koffiezetten. Een ander pluspunt van filterpapier is de prijs: het is meestal in grotere hoeveelheden verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en is ook bij veelvuldig koffiedrinken vriendelijk voor de portemonnee. In tegenstelling tot permanente metalen filters, die na elke bereiding moeten worden uitgespoeld en minstens één keer per week grondig moeten worden gereinigd, vereist klassiek filterpapier weinig aandacht en wordt het door veel klanten gezien als een hygiënischer en schoner alternatief voor het metalen filter.
Welk papieren filter is de juiste?
Het klassieke "ronde filter" doet denken aan de vorm van een kegel en is het meest gebruikte papieren filter. Als alternatief kan een zogenaamde "gevouwen filter" in het apparaat worden geplaatst, die door zijn golvende structuur zorgt voor een gelijkmatigere extractie.
TIP: Bij ongebleekt filterpapier kan de eigen smaak van het filter in het kopje terechtkomen. Voor de bereiding wordt aanbevolen het filter kort met heet water door te spoelen om eventuele resten te verwijderen.
Filterpapier als bio-wonder
Ook op het gebied van milieuvriendelijkheid biedt koffiezetten met filterpapier een voordeel: ongebleekt filterpapier met koffieresten kan in ieder geval bij het GFT-afval worden weggegooid. Bij gebleekt filterpapier moet je letten op de informatie op de verpakking – filters die met zuurstof zijn gebleekt, zijn altijd composteerbaar. Wie filterpapier koopt, kiest bij ongebleekt papier dus ook voor een milieuvriendelijke oplossing.
De beste filterpapieren in vergelijking
Het Japanse bedrijf Hario overtuigt niet alleen met stijlvolle koffiemachines en bijzonder goed afgewerkte glasproducten. Ook hun smaakneutrale gebleekte filterpapieren staan voor de hoogste kwaliteit: de fijnporige cellulosefilters binden etherische oliën en vetten en geven de aroma’s van de koffie onveranderd door. Naast de klassieke ronde filters zijn ook de bij de Hario Siphon vacuümkoffiemaker passende ronde filters online verkrijgbaar.
De koffiefilters van AeroPress – gemaakt van met zuurstof gebleekt papier – zijn onmisbaar bij de bereiding van aromatische koffie in de stijlvolle AeroPress koffiemaker. Ook bij een fijnere maling wordt het koffiedik door het papier gefilterd en blijven de smaakstoffen behouden.
Interessante feiten over het gebruik van filterpapier
- Bij filterkoffiemachines moet het koffiemaalwerk een middelmatige maling hebben, zodat de aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen door minimaal 3 minuten contact met heet water in het filterpapier.
- Wie geen gevouwen filter in huis heeft, kan het vertrouwde ronde papieren filter eenvoudig zelf vouwen. De aanbevolen afstand tussen de ribbels is ongeveer 15 - 20 mm. Omdat veel gangbare koffiemachines en koffiebereiders een eigen filtersysteem gebruiken, zijn er vaak speciaal gemaakte filters in verschillende maten nodig. Deze zijn tegenwoordig echter grotendeels online verkrijgbaar.
- Wist je dat? Papieren filters en koffieresten verteren zeer snel en zijn daarom ideaal voor de composthoop. En omdat de bittere smaak van koffie vooral mensen aanspreekt, trekken ze geen ongewenste dieren zoals wormen of insecten aan.
Filterpapier kopen bij roastmarket
De uitvinding van het papieren filter door Melitta Bentz heeft het genieten van filterkoffie revolutionair veranderd. Ook vandaag de dag is filterpapier betrouwbaar en praktisch voor het zetten van filterkoffie. In de roastmarket-shop vind je een ruime keuze aan filterpapier. Mocht je nog op zoek zijn naar de juiste koffiebereider of koffie, dan ben je bij roastmarket aan het juiste adres. Maak ook gerust gebruik van onze gratis maalservice, zodat je direct na ontvangst van je bestelling kunt genieten van filterkoffie!