- Koffiebereiding met de koffiefilter: plezier en genot in één
- De geschiedenis van de koffiefilter
- Een veelheid aan aroma’s: koffie uit de koffiefilter
- De juiste maalgraad voor koffie uit de koffiefilter
- Verschillende soorten koffiefilterhouders
- Stap voor stap naar aromatische koffie met de koffiefilter
- Koffiefilter kopen bij roastmarket
Koffiefilter
Koffiebereiding met de koffiefilter: plezier en genot in één
De ochtend koffie of een kleine oppepper in de namiddag kan met slechts een paar handelingen een onverwachte smaaksensatie worden. Hiervoor is alleen een koffiefilterhouder, ook wel coffee dripper genoemd, nodig voor de koffiebereiding. Het gebruik van deze handige houder voor kopjes en mokken, bijvoorbeeld van Hario, is heel eenvoudig – en het is ook nog leuk om te doen. Koffieliefhebbers kunnen toekijken hoe de heerlijke smaak van hun favoriete drankje ontstaat.
De geschiedenis van de koffiefilter
Om te voorkomen dat het koffiedik bij de bereiding in het gezette drankje terechtkomt, is een koffiefilter onmisbaar. Koffie die op deze manier wordt gezet, heet filterkoffie. Oorspronkelijk werd het poeder samen met het water gekookt. Deze methode was behoorlijk omslachtig, omdat de koffie voor het serveren nog eens door een zeef moest worden gegoten. Bovendien had deze oude bereidingswijze het nadeel dat de koffie meteen moest worden opgedronken en niet opnieuw kon worden opgewarmd. Want als het koffiedik langer in contact blijft met heet water, komen er stoffen vrij die de koffie een bittere smaak geven. Veel koffieliefhebbers waren het erover eens: dat moet beter kunnen! Al in de 18e eeuw werd daarom een nieuwe bereidingsmethode uitgevonden: eerst werd een koffiefilterhouder van linnen of vloeipapier in een trechter gelegd. Vervolgens werd de filter gevuld met koffiedik. Op deze manier bleven koffiedik en water voor het eerst gescheiden, omdat het poeder door de koffiefilterhouder werd opgevangen en niet in de kan terechtkwam. In 1908 werden de eerste wegwerpfilters van papier verkocht, ontwikkeld door Melitta. In datzelfde jaar bracht het bedrijf ook de bijbehorende filterhouders op de markt. Verder ontwikkelde koffiekannen met geïntegreerde filterfunctie kwamen in 1960 op de markt.
Een veelheid aan aroma’s: koffie uit de koffiefilter
Koffie die met een koffiefilterhouder met de hand wordt gezet, verschilt qua smaak van een espresso of koffie uit de koffievolautomaat. Het grote verschil tussen filterkoffie en espresso zit hem in de bereidingswijze zelf. Koffie die met een koffiefilter wordt gezet, wordt langzamer en zachter bereid dan een espresso, die in ongeveer 30 seconden door de pistonmachine loopt. Hierdoor komen er veel verschillende koffiearoma’s vrij die de filterkoffie een onmiskenbare smaak geven, die kan variëren van fruitig, chocoladeachtig tot bloemig. Wie koffie wil kopen voor de bereiding met de koffiefilter, kan ook lichtere brandingen proberen. Door een kortere branding dan bijvoorbeeld een espressobranding bevatten koffiebonen die geschikt zijn voor filterkoffie van nature wat meer zuren. Daarvoor ontstaan er verrassende aroma’s tijdens de bereiding die verrassen.
De juiste maalgraad voor koffie uit de koffiefilter
Voor aromatische koffie uit de koffiefilter is de maalgraad van de koffiebonen doorslaggevend. De maalgraad bepaalt namelijk hoe goed het water de bestanddelen uit de koffie kan oplossen. Bij de bereiding van espresso met een pistonmachine wordt het water idealiter met een druk van 9 bar door het koffiedik geperst. Omdat bij deze methode met veel druk wordt gewerkt, moet het koffiedik voor espresso zeer fijn gemalen zijn. Bij de bereiding van koffie met de koffiefilter wordt zonder druk gewerkt. Het water wordt bij de methode van de koffiefilterhouder in gelijkmatige bewegingen over de filter gegoten. Zodat het water zonder druk door het koffiedik kan stromen, moet een middelgrove tot grove maalgraad worden gekozen. Uiteraard kan voor de bereiding van filterkoffie ook reeds gemalen koffie worden gebruikt. Om je koffie-ervaring zo aromatisch mogelijk te maken, raden we aan een koffiemolen te gebruiken – zo blijven alle aroma’s tot aan het zetten behouden.
Verschillende soorten koffiefilterhouders
Koffiefilterhouders kenmerken zich door hun cilindrische vorm en kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo zijn er koffiefilters van porselein, glas, roestvrij staal of keramiek. Het materiaal van de koffiefilter heeft geen invloed op de smaak van de koffie. De keuze voor een bepaald model is dus puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er is volop keuze uit verschillende modellen koffiefilters! Het bekendst zijn de keramieken of glazen koffiefilters van het traditionele merk Hario uit Japan. Maar ook veel andere merken, zoals bijvoorbeeld Melitta®, bieden koffiefilterhouders aan. Kies gewoon de variant die het beste bij jouw smaak past.
Tot de categorie koffiefilters behoren ook zogenaamde permanente filters of herbruikbare permanentfilters. Deze worden echter in de context van filterkoffiemachines gebruikt. In plaats van filterpapier wordt in de filterkoffiemachine dan een permanentfilter van herbruikbare en smaakneutrale materialen zoals roestvrij staal gebruikt. Zo zijn permanente koffiefilters bijzonder duurzaam en hebben ze een milieuvriendelijk karakter.
Stap voor stap naar aromatische koffie met de koffiefilter
Als het koffiedik nu de juiste maalgraad heeft, een koffiefilter en gewoon filterpapier aanwezig zijn, kan het zetten van een heerlijke filterkoffie beginnen. In slechts een paar stappen is je heerlijke warme drank vers gezet:
- Leg eerst het filterpapier in de koffiefilterhouder.
- Bevochtig het papier vervolgens met water zodat de poriën van het filter zich openen en de koffie beter geëxtraheerd kan worden.
- Doe voor een kopje (200 ml) ongeveer 12 gram middelgrof tot grof gemalen koffie in de koffiefilter.
- Nu kan het water over het koffiedik worden gegoten. De temperatuur moet idealiter 94° Celsius zijn. Als je geen thermometer bij de hand hebt, kun je de volgende vuistregel aanhouden: laat het water koken en wacht 90 tot 120 seconden – dan heeft het de juiste temperatuur.
- Om de filterkoffie optimaal te zetten, bedek je eerst het koffiedik met heet water zodat het volledig bedekt is.
- Wacht nu 30 seconden en geef het koffiedik de tijd om te “bloeien”. Als er kleine belletjes op het oppervlak van het koffiedik ontstaan, is dat een teken van de versheid van je koffie. De belletjes zijn CO2 die door het contact met het water uit de koffie vrijkomt. Bij verse koffiebonen ontstaan er extra veel belletjes omdat deze nog een hoger CO2-gehalte hebben.
- Giet vervolgens het opgezwollen koffiedik verder op in gelijkmatige, cirkelvormige bewegingen met heet water.
- Na uiterlijk drie tot vier minuten is een heerlijke aromatische filterkoffie klaar om van te genieten.
Koffiefilter kopen bij roastmarket
Met een koffiefilter is je favoriete warme drankje in een handomdraai gezet en verrast het met een overvloed aan aroma’s. Dat gaat niet alleen snel, maar is ook nog eens heel eenvoudig. Een uitgebreid assortiment koffiefilters en permanente koffiefilters vind je hier bij ons in de roastmarket-shop. Kies helemaal naar eigen smaak welk materiaal je het prettigst vindt voor je koffiefilterhouder. Als je een klassiek design verkiest, dan is een model van glas of wit keramiek zeker iets voor jou. Wil je liever iets bijzonders, dan raden we de koffiefilters van Hario van koper aan. Hoe je ook kiest, met een koffiefilter ben je verzekerd van een kop aromatische koffie op een effectieve manier. Maak ook gebruik van onze gratis maalservice als je koffiebonen wilt bestellen en nog geen koffiemolen hebt.