Espresso zonder cafeïne
Cafeïnevrije espresso is een alternatief voor degenen die niet willen afzien van de smaak en het aroma van koffie.
Meer over cafeïnevrije espresso ontdekkenFilteren op:
- De smaak: Bloemrijk, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Mild
Medium
- De smaak: Chocolade
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Medium
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Medium
Mild
Kleine
- De smaak: Chocolade, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Grond
Medium
Mild
Kleine
- De smaak: Fruitig, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Kleine
- De smaak: Röstig, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Intensief
Medium
- De smaak: Fruitig, Gekruid
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Tamelijk sterk
Kleine
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: E.S.E.-pods (niet geschikt voor Senseo®)
Medium
Medium
Kleine
- verscheidenheid: Robusta
- natuur: Capsule
Medium
Medium
Kleine
- De smaak: Bloemrijk, Zoetig
- verscheidenheid: Arabica
- natuur: Hele boon
Donker
Mild
Medium
- De smaak: Bloemrijk, Fruitig
- verscheidenheid: Arabica/Robusta
- natuur: Hele boon
Medium
Medium
Zeer weinig
Is espresso zonder cafeïne ook een waar genot?
Ja, er zijn redenen om espresso zonder cafeïne te drinken. En als je wilt genieten van je geliefde espresso of cappuccino (of een van de vele andere specialiteiten) zonder cafeïne, dan vind je in onze winkel een uitgebreid assortiment heerlijke dranken: maar één ding is duidelijk: ook cafeïnevrije espresso is nog steeds een genot. Wie zegt dat koffie als eindproduct van een cafeïnevrij proces pas echt lekker smaakt, kijkt misschien naar de ‘verkeerde boosdoener’. Industrieel geproduceerde koffie bevat soms bittere stoffen of zuren en de kwaliteit van de koffiebonen evenals te snel en te heet branden leiden tot deze ongewenste smaak. Goede espresso van arabica wordt altijd geproduceerd door op lagere temperaturen te branden gedurende een langere periode. Hierdoor worden de agressieve fruitzuren afgebroken, wat resulteert in een harmonieuze smaak. Arabica garandeert de volle smaak en het volle aroma, maar in vergelijking met robusta heeft het maar ongeveer de helft van de cafeïne - andere bronnen zeggen zelfs maar een derde.
De productie van cafeïnevrije espressobonen
Koffie in het algemeen en espresso in het bijzonder kan op verschillende manieren cafeïnevrij worden gemaakt. Oudere methoden, zoals het Roseliusproces of het Zwitserse waterproces, worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt. Processen met oplosmiddelen zoals triglyceride, kooldioxide, dichloormethaan of ethylacetaat zijn gebruikelijker. Dit laatste proces komt ook in de natuur voor en heeft zich nu gevestigd als een populaire variant.
Oude methoden voor decafeïnering
Bij geen enkele methode om cafeïne te verwijderen, wordt de koffie eerst gemalen. Of het nu voor espresso is of voor een andere bereidingsmethode: een arabica, bijvoorbeeld, die cafeïnevrij was, zag voor het eerst het daglicht in 1903. De uitvinder was Ludwig Roselius, oprichter van het in Bremen gevestigde bedrijf Kaffee HAG. Bij het Roseliusproces, dat naar hem is vernoemd, worden de hele bonen in zout water gelegd om op te zwellen, waarna benzeen wordt toegevoegd om de cafeïne te verwijderen. Een proces dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt. Een ander proces dat tot de geschiedenis van de technologie behoort is een proces dat veel te ingewikkeld en duur is. In het Zwitserse waterproces worden de groene bonen in heet water geweekt tot alle bestanddelen eruit zijn opgelost. Daarna worden ze weggegooid en blijft alleen het water over voor de rest van het productieproces. Dat loopt nu door een actief koolstoffilter, dat de cafeïne verwijdert. Vervolgens worden er nieuwe bonen aan het water toegevoegd, waardoor de cafeïne weer wordt verwijderd. Dit werkt omdat het water gemengd wordt met alle koffiebestanddelen: hierdoor worden de bonen gedecafeïneerd. Op deze manier is het mogelijk om het cafeïnegehalte terug te brengen tot 0,1 procent - door het proces indien nodig meerdere keren te herhalen. Dit is de waarde die door de Europese Unie (EU) is vastgesteld voor de classificatie ‘cafeïnevrij’.
Hoe cafeïnevrije espresso vandaag de dag wordt gemaakt
De decafeïneringstechniek die tegenwoordig wordt gebruikt ziet er heel anders uit. De ruwe bonen voor espresso worden eerst geweekt in heet water of stoom. Daarna worden ze gedurende circa tien uur behandeld met oplosmiddelen, zoals dichloormethaan. Als er echter ‘van nature cafeïnevrij’ op het etiket staat, kan de consument aannemen dat er geen oplosmiddelen zijn gebruikt en dat er in plaats daarvan waarschijnlijk ethylacetaat is gebruikt. Dit kan worden verkregen uit fruit en groenten. De triglyceride- of kooldioxideprocessen zijn in principe vergelijkbaar. In het daaropvolgende droogproces van de bonen verdampen de oplosmiddelen grotendeels. Ze verdwijnen echter niet volledig. Er worden al pogingen gedaan om decaf espressobonen te produceren die van nature cafeïnevrij zijn. Het doel is om koffie met weinig of geen cafeïne te produceren door middel van maling.
Espresso: cafeïnevrij, biologisch en eerlijk
Organische teelt en Fairtrade in handelsbetrekkingen en cafeïnevrije espresso zijn geenszins tegenstrijdig. Bij de productie wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met ecologische criteria zoals het hergebruik van de pulp als meststof en het gebruik van kooldioxide. Deze espresso vindt vervolgens zijn weg naar de eindconsument via Fairtrade. Handelspartnerschappen met eerlijke voorwaarden zorgen er onder andere voor dat de telers een leefbaar inkomen krijgen. Er is genoeg variatie als kenners op zoek zijn naar een goede cafeïnevrije espresso. Wie op zoek is naar vergelijkingen voor espresso zonder cafeïne, vindt meer dan voldoende beoordelingen op de verschillende testportalen. Roastmarket biedt onder andere de cafeïnevrije versie van Speicherstadt Espresso Colombia Excelso. Het bestaat uit 100 procent arabica bonen en komt uit de beste hooglandse teeltgebieden van dit Latijns-Amerikaanse land. Door de bijzonder milde decafeïnering behoudt de melange zijn nootachtige aroma en zachte smaak. Deze cafeïnevrije koffie wordt nauwkeurig gemalen volgens de bereidingsmethode en is geschikt voor espressomachines, portafilters en volautomaten. Het is ook de moeite waard om een kijkje te nemen naar andere gedecafeïneerde espressovariëteiten in onze online shop. Als je je espresso liever met pads bereidt, kun je de cafeïnevrije espressopads hier ook vinden net als cafeïnevrije capsules. Het is dus geen probleem meer om espresso zonder cafeïne te kopen en je hoeft absoluut niets in te leveren als het gaat om variëteit en kwaliteit.
Fun feit
Espresso zonder cafeïne wordt tegenwoordig meestal voor een iets hogere prijs verkocht dan de variant met cafeïne. Door de geschiedenis heen hebben koffieliefhebbers zich echter vaak moeten behelpen met cafeïnevrije vervangende dranken in tijden van crisis en oorlog. In Nederland is vooral cichorei- of boerenkoffie, gemaakt van de wortels van de gewone cichorei, erg bekend.