Melkkan
Melkkannetjes – niet alleen mooi, maar ook functioneel
Sinds thee en koffie in fijn porselein worden geserveerd, maken suikerpotten en melkkannetjes deel uit van een goed servies. Oorspronkelijk diende de melkkan vooral om koffiemelk of room op een eenvoudige en stijlvolle manier bij koffie of thee te serveren. In de loop der tijd werd het servies praktischer en geschikter voor dagelijks gebruik, hoewel het lange tijd vooral voorbehouden bleef aan de adel. Ook vandaag de dag horen een melkkan en suikerpot nog steeds bij een goed servies, zoals bijvoorbeeld aangeboden door Villeroy & Boch. Bekender is tegenwoordig het melkkannetje van roestvrij staal, dat vooral populair werd dankzij moderne bereidingswijzen voor cappuccino en latte macchiato. Door de opkomst van latte art en de creatieve mogelijkheden die daarmee ontstonden, werd de melkkan van roestvrij staal nog geliefder.
Melkkannetjes van porselein
Een compleet koffieservies voor de koffietafel bestaat niet alleen uit koffiekopjes en schotels, maar ook uit een suikerpot en een melkkannetje van porselein. Vaak uitgevoerd in klassiek wit, zijn deze accessoires ideaal voor het presenteren en verdelen van suiker, room en melk. Zo kan iedereen de koffie precies naar eigen wens samenstellen. Veel fabrikanten bieden zulke sets aan en in grotere huishoudens is een dergelijk servies nog steeds onmisbaar. Wie een dergelijk set wil kopen, moet zeker letten op de fabrikant. Goede merken zoals Villeroy & Boch overtuigen niet alleen door het design, maar ook door de hoogwaardige afwerking. Servies en kopjes kunnen in de vaatwasser worden gereinigd en zijn ondanks hun delicate uitstraling zeer duurzaam. Zo’n investering kan – mits voorzichtig gebruikt – een leven lang meegaan. Grote en bekende fabrikanten bieden bovendien het voordeel dat onderdelen van het servies bij schade apart kunnen worden bijbesteld. Gaat een kopje of het melkkannetje kapot, dan kan het passend bij het servies worden nageleverd. Dankzij verschillende sets kan de klant een persoonlijk design kiezen dat perfect past bij de eigen keuken en smaak. Of het nu een roomkan of een suikerpot is: deze elementen maken nog steeds deel uit van elk goed servies. En dat is niet voor niets.
Melkkannetjes van roestvrij staal
In cafés, maar ook in de eigen keuken, worden vooral melkkannetjes van roestvrij staal gebruikt. Deze bieden verschillende voordelen. Vooral bij het opschuimen van melk met de stoompijp van koffiemachines leveren de juiste kannetjes uitstekende resultaten op. Bovendien geleiden melkkannetjes van roestvrij staal de temperatuur zeer goed en zijn ze daardoor niet alleen geschikt voor het opschuimen van melk, maar ook om koffiemelk veilig in de koelkast te bewaren. Zulke melkkannen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar hebben meestal een stevige handgreep en een solide schenktuit. De inhoud van het melkkannetje bepaalt hoeveel kopjes met één kan gevuld kunnen worden. Bij het maken van melkschuim hangt het resultaat natuurlijk ook af van de kracht van de stoompijp. Ook de prijs van roestvrijstalen melkkannetjes is aantrekkelijk en ligt vaak aanzienlijk lager dan die van porseleinen varianten. Voor normaal huishoudelijk gebruik zijn de robuuste melkkannetjes daarom vaak de beste keuze.
Tips & tricks: Melkschuim tot in perfectie
Als je een volautomatische koffiemachine met stoompijp hebt, ben je al in de beste positie om perfect melkschuim te maken. Het vetgehalte en het type melk spelen slechts een kleine rol op weg naar het optimale melkschuim. De temperatuur is vooral belangrijk. De melk moet zo koud mogelijk zijn en idealiter direct uit de koelkast komen. Vul het melkkannetje van roestvrij staal tot de helft met melk. Kleine kannetjes zijn voor beginners beter geschikt en zorgen voor een fijne, egale schuimstructuur. Voor perfecte resultaten gebruik je de “trek-en-rol-techniek”. Bij het trekken wordt de stoompijp net onder het oppervlak van de melk gehouden, zodat je een slurpgeluid hoort. Zodra het volume van de melk is toegenomen, wordt de stoompijp dieper in de melk gestoken voor het rollen. Houd het melkkannetje bij voorkeur direct in de hand en niet aan het oor. Zodra de temperatuur zo hoog wordt dat het oncomfortabel aanvoelt, moet je stoppen met opschuimen. Zo krijg je vanzelf het perfecte, goed getemperde schuim.
De smaak van melk draagt de koffie
Of het nu een melkkannetje van porselein of van roestvrij staal is – veel koffiespecialiteiten danken hun karakter eraan dat melk de smaak van koffie zacht ondersteunt en versterkt. Niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook die van de melkproducten speelt daarbij een belangrijke rol. Ook de stijl doet er bij koffiegenot zelden toe. Wie klassieke koffie serveert, mag accessoires zoals een melkkannetje en suikerpot niet vergeten. Voor een uitstekende cappuccino of een goede latte macchiato is een melkkannetje van roestvrij staal onmisbaar.